Utbildningsminister Jan Björklund. Foto: Christine Olsson/Scanpix.

”Kraftigt minskad administration i skolan”

Utbildningsminister Jan Björklund lade på förmiddagen fram förslag som ska avbyråkratisera skolan. Bland annat handlar det om att avskaffa de skriftliga omdömen och individuella utvecklingsplanerna för årskurs sex till nio.

Lagen kommer att gälla redan nu i år och kan tillämpas redan på höstterminen. Den som vill får fortsätta med utvecklingsplaner varje termin, men kravet kommer att upphöra. Den nya lagen ska kraftigt minska administrationen i skolan, sa Jan Björklund.

För barn som går i lågstadiet och mellanstadiet halveras de individuella utvecklingsplanerna och skriftliga omdömen. Från att gälla varje termin till en gång per läsår.

Skriftliga omdömen avskaffas i alla årskurser där betyg ges. Skälet till att de infördes från början var avsaknaden av betyg, sa utbildningsministern.

– När vi har betyg från sexan försvinner behovet helt tycker vi, sa Jan Björklund vid en pressträff i förmiddags.

Utbildningsministern sa också att det är orimligt att föräldrar får flera sidor långa utvecklingsplaner.

– Jag har hört att planerna kan vara uppemot 20 sidor, för mig förefaller det otroligt överarbetat. En förälder som får 20 sidor kan knappt ta till sig planen, sa Jan Björklund.

En ny undersökning från Skolverket tidigare i veckan, som Ekot berättat om, visar att endast en tredjedel av lärarnas arbetstid läggs på undervisning i klassrummen.

Jan Björklund belyste också frågan kring att lärare i huvudsak borde ägna sig åt undervisning.

– Syftet är att lärare ska ägna sig mer åt undervisnings och mindre pappersarbete, sa han.

Christina Sandström, enhetschef på Skolverket, sa till Ekot för två veckor sedan, att lärarna har fått ta på sig fler administrativa uppgifter.

– På senare år har man lagt till att man ska skriva skriftliga omdömen. Samtidigt inför man nu betyg i tidigare årskurser. Då kan man kanske ersätta det skriftliga omdömet med betyg, och undvika det i vissa årskurser. Man kan tänka sig att vissa uppgifter ändå kan tas bort så att man kan prioritera undervisningstiden mera, sa Christina Sandström.

Att Jan Björklund vill minska pappersarbetet är inget nytt. Förra året medgav han att lärarna hade för mycket administrativa uppgifter och ville då utreda hur det kan minskas.

– Lärarnas huvuduppgift ska vara att undervisa. Sammantaget har administrationen nu blivit en för tung börda, sa Jan Björklund i ett pressmeddelande i oktober 2012.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista