Nya modeller ska ha sökts utanför anorexiaklinik

1:33 min

Modellagenturer ska ha försökt värva unga tonårsflickar utanför Stockholms största anorexiaklinik. En vårdkoordinator på kliniken säger till tidningen Metro att svårt sjuka flickor blivit uppvaktade.

Det är utanför Stockholms centrum för ätstörningar som agenturer uppges ha gjort försök att värva nya modeller bland patienterna. Enligt  ska agenter ha gått fram till flickor i 14-15-årsåldern när de varit ute på gemensamma promenader.

– De visste våra tider, och kunde komma fram till flickorna då. Det handlar om unga flickor med anorexia. En del av flickorna hade så lågt BMI som 14, säger Margaretha Sandved, enhetschef vid kliniken, till tidningen.

Senast det ska ha hänt var för ett år sedan. Även klinikens verksamhetschef uppger att det handlar om svårt sjuka patienter som man försökt värva.

– Man har helt enkelt stått utanför och tagit kontakt med våra patienter. Det är en cynisk värld, säger Anna-Maria af Sandeberg till P3 Nyheter.

Du vet att det har hänt?
– Jag vet att det hänt, ja.

Ekot har varit i kontakt med flera modellagenturer i Stockholm, men ingen vill kännas vid det tillvägagångssätt för att hitta nya modeller som Metro beskriver.

En modellscout vid en av de största agenturerna i Stockholm säger att hon aldrig hört talas om att något företag i branschen skulle använda ett sådant arbetssätt, något fler håller med om.

– Jag är starkt övertygad om att de stora modellagenturerna i Stockholm inte jobbar på det sättet. Det här är så oetiskt att ingen skulle våga sig på en sådan här historia, säger Fredro Kazemi, vd för Elite Model i Stockholm.

Madeleine Lithander, vd för den mindre agenturen Mady Models, känner inte till något specifikt fall, men säger sig samtidigt inte vara överraskad.

– Jag är absolut inte förvånad. Man tar till alla verktyg för att hitta de här smala modellerna, säger hon.

Madeleine Lithander har tidigare själv kontaktat ett av de största klädföretagen i branschen och ifrågasatt varför de haft så smala modeller på sin modevisning. Bemötandet hon då fick blev kyligt.

– När jag ställde alla de här frågorna om vilka storlekar modellerna hade var det taggarna utåt, hon frågade vem jag var och varför jag ställde de här frågorna. Hon var inte alls intresserad av att prata om det här.

Att smala modeller är ett ideal i branschen är däremot inget företagen hymlar med. En av de största modellagenturerna i landet besvarar på sin hemsida frågan om varför modeller måste vara så smala:

"Om en modell inte passar i dessa provkollektioner, blir modellen i praktiken arbetslös. Dessa prover tas fram i storlek 32‐34. Modellerna måste dessvärre anpassa sig till detta."

Mikael Kulle

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista