Bostadsspekulanter på en bostadsmässa i Nanjing, Kina. Foto: Scanpix

Fastighetspriserna i Kina fortsätter att stiga

Bostäder ses som bästa investeringen
1:23 min

Kinas fastighetsmarknad har ofta beskrivits som en bubbla. Regeringen har försökt att genom olika metoder få kyla av marknaden. Men fastighetspriserna fortsätter nu att stiga, enligt uppgifter som presenterats nu under morgonen.

Att äga en lägenhet är viktigt för kineserna, framförallt för de unga männen. Många föräldrar förbjuder sina döttrar att gifta sig med en man som inte äger en lägenhet.

Att köpa en fastighet är dessutom ett av få sätt en kines kan investera sina pengar på, utan att förlora pengar genom inflationen.

Bankräntorna är till exempel ofta lägre än inflationstakten. Men det blir allt svårare för många kineser att uppfylla drömmen om att äga en lägenhet.

Enligt Kinas statliga statistikbyrå steg fastighetspriserna i 68 av de 70 städer byrån övervakat. Mest har fastighetspriserna stigit i staden Kanton i södra Kina. Fastighetspriserna där är nu 11,1 procent högre än för ett år sedan.

Även i Peking har priserna gått upp kraftigt, en genomsnittlig lägenhet här i huvudstaden är nu 8,6 procent dyrare än för ett år sedan.

Det är den höga efterfrågan som driver upp priserna. Men ofta köps inte lägenheterna för att användas som bostäder. Istället köper många, både privatpersoner och företag, lägenheterna som rena investeringsobjekt.

Många nybyggda lägenheter i Kinas storstäder står alltså paradoxalt nog helt tomma, medan priserna fortsätter att stiga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".