1 av 2
Sergej Androsinka, ordförande Gaypride Minsk. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.
2 av 2
Iryna Vidanava driver flera nätsajter för unga. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio.

Ny rapport: Mörk bild av MR-situationen i Belarus

1:40 min

"Det som inte är tillåtet är förbjudet" är namnet på en ny Amnestyrapport om Vitryssland. Rapporten pekar på hur regimen fortsätter att bryta mot internationella avtal, som landet skrivit under om fri- och rättigheter för bland annat fackföreningar och barnrättsorganisationer.

70-åriga Antonina Pivonos höll upp en broderade bön på en bonad i Vitebsk. Det räckte för att hon skulle gripas och i domstol fällas för att demonstrerat utan tillstånd. En exempel på den vitryska maktens godtyckliga rättvisa. En person som står på ett torg räknas som en olaglig demonstration.

I Amnestys nya rapport visas tydligt hur frihetens ramar krymper i Vitryssland. Det drabbar inte bara politisk opposition, som inte kan bilda partier, utan även fackföreningar, miljöaktivister och till och med adoptionsorganisationer.

Att vara homosexuell är inte brottsligt sedan 1994, men att ställa sig på gatan och deklarera sin homosexualitet är förenat med livsfara. Sergej Androsinka är ordförande Gaypride i Minsk:

– Våra aktioner förbjuds alla oavsett hur många som ska delta, fem, tio eller 100 så får vi aldrig tillstånd av myndigheterna, säger han.

– Ingen vill ha med polis eller milisen att göra, eftersom de är mycket homofoba och många har blivit misshandlade på gatan eller torterats i häkte, fortsätter Sergej.

Majoriteten av de 10 miljonerna i landet är statligt anställda, men de saknar fasta kontrakt. Ett effektivt sätt att skrämma till tystnad. Miljöaktivister som försökt protestera mot ett planerat kärnkraftverk i norr har blivit av med jobben. Kritiska studenter stängs ute från universiteten och det är lika svårt att registrera ett oberoende parti som att driva oberoende journalistik. Iryna Vidanava driver flera nätsajter för unga:

– Förhållandena är mycket ogynnsamma och vi ser inga förändringar generellt. Bara metoderna har ändrats, journalisters bostäder genomsöks, de förföljs genom att anklagas för olika typer av brott, de inte har begått och följden är att många unga försöker lämna landet, säger hon.

Senast har säkerhetstjänsten KGB slagit till mot en fotobok av tre journalister. Tre reportrar bakom boken anklagas för att svärta ned nationen. Bland fotona finns bilder från polisens våldsamma tillslag mot oppositionella under protesterna efter ännu ett fuskval i december 2010 och bilder från svampplockning i vitryska skogarna.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista