Foto: Mark Lennihan/Scanpix.

Nedåt för Nokia efter delårsrapport

0:51 min

Den finländska mobiltelefontillverkaren Nokia faller som en sten på börsen i dag. Det efter att ha presenterat sin delårsrapport. Nokias stora problem är fortfarande försäljningen av mobiltelefoner.

Nokia är tillbaka på minussiffror igen. Förlusten under det första kvartalet blev 2,2 miljarder kronor. Och omsättningen sjönk med 20 procent.

Försäljningen av mobiltelefoner har sjunkit med 25 procent under kvartalet i år, jämfört med samma period i fjol.

Från att ha sålt drygt 80 miljoner mobiltelefoner under det första kvartalet i fjol är man i år nere på drygt 60 miljoner.

Nokias framtid hänger på att försäljningen av de smarta telefonerna lyfter. Den är där den stora tillväxten sker, men på den marknaden är Nokia helt frånåkt av de stora jättarna Apple och Samsung.

Och nu visar rapporten att försäljningen av just smarta telefoner har halverats jämfört med förra året, och det trots att försäljningen av Lumia-telefoner har ökat med 27 procent jämfört med sista kvartalet 2012.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista