1 av 9
Brandmän söker i området efter explosionen i gödningsfabriken. Foto: LM Otero/Scanpix
2 av 9
Foto: Andy Bartee/Scanpix.
3 av 9
Boende evakueras efter explosionen i West, Texas. Foto: AP/Scanpix
4 av 9
Brandkåren var först på plats efter explosionen i gödningsfabriken. Foto: Rod Aydelotte/Scanpix
5 av 9
6 av 9
7 av 9
8 av 9
9 av 9

Flera döda och 160 skadade i explosion i Texas

2:08 min

Polis USA säger nu att mellan 5 och 15 personer dödades i den kraftiga explosion som inträffade i en konstgödselfabrik i samhället West i Texas. Minst 160 har skadats.

Det är gryningstimmar i Texas nu. Räddningsfordonen eviga blåljus lyser ikapp med solens första morgonstrålar.

Det brinner fortfarande, många byggnader utplånade, bostadshus, arbetsplatser och ett vårdhem. Flera kvarter är drabbade. Evakueringsarbetet pågick lång in i natten och enligt räddningstjänsten har man hittat dödsoffer bland rasmassor.

Det är oklart hur många som mist livet, men på en presskonferens nyss sa den lokala polischefen att det handlar om mellan 5 och 15 dödsoffer, mer specifik än så ville han inte vara.

Explosionen gav utslag på seismologernas utrustning med en magnitud på 2.1.

Händelsen fångades på film av en man som med sin son på flera hundra meters avstånd filmade branden i konstgödselfabriken från sin bil. Båda klarade sig.

Ett stort område är avspärrat, räddningsmanskapet fruktar en andra explosion dessutom kan luften vara förgiftad av giftiga ämnen som kan ha frigjorts från konstgödselfabriken vid explosionen och branden. Själva elden ska enligt räddningsledningen vara under kontroll.

Vad som orsakade branden är inte känt, men borgmästaren i samhället tonade ner de alarmistiska spekulationerna om att det skulle röra sig om sabotage eller terror, det troliga är någon form av olycka.

Omfattningen av explosionen går ännu inte att helt överblicka, varken den materiella eller den mänskliga.

5 till 15 döda, över 160 har förts till sjukhus med varierande grad av skador.

Hälften av alla boende i det lilla samhället West med 2 800 invånare har evakuerats eftersom anläggningen har ytterligare en tank med högexplosiv konstgödning.

Om vinden vänder vilket det finns risk att den gör, tvingas också resten av invånarna att evakuera sina hem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista