Bill Gates i Bryssel

På tisdagen lanserade Microsoft sin sökmotor på nätet. Den som ska konkurrera med bjässarna Google och Yahoo. Konkurrens var också ämnet när Microsofts Bill Gates besökte Bryssel.

EU har ju länge haft synpunkter på Microsofts nästan monopol på operativsystem.

Ja, inte bara synpunkter utan mycket bestämda åsikter om hur Microsofts totala dominans på marknaden ska beskäras.

EG-domstolen avgjorde i mars förra året att Microsoft måste dela med sig av marknaden till konkurrenterna och Microsoft har lovat respektera beslutet.

Men det rådet fortfarande ovisshet och en viss oenighet om HUR det amerikanska jätteföretaget kommer att anpassa sin produktion efter EU:s konkurrensutlåtande.

EU kräver att Microsoft gör det möjligt för andra mjukvaruproducenter att tillverka tillbehör som passar ihop med dataprogrammet Windows och Microsoft har lovat att inom kort leverera en ny version av Windows utan programmet Media Player.

Men EU-kommissionen säger idag att det råder ovisshet om hur Microsoft tänker presentera den nya, nedbantade versionen av Windows för konsumenterna.

Bill Gates kom dock inte till Bryssel idag för att förhandla utan för informellt möte med ansvariga kommissionärer, men inte med Nellie Kroes, den hårdföra kommissionären som har ansvar för EU:s konkurrensfrågor.

Kerstin Brostrand, Bryssel