M:s sparförslag splittrar de borgerliga

Moderaternas senaste besparingsförslag för förtidspensionärerna orsakar borgerlig splittring. Folkpartiets Bo Könberg är kritisk till förslaget och anser att moderaterna i sitt budgetförslag bryter mot överenskommelsen om det nya pensionssystemet.

Moderata samlingspartiet vill spara 2,2 miljarder kronor på att inte betala pensionsavgifter för den stora gruppen förtidspensionärer över 61 år. Det kan enligt partiet stimulera folk till att börja jobba på nytt med andra arbeten.

Moderaternas förslag innebär också en lägre ålderspension vid 65 års ålder för den som inte orkar arbeta mer.

”Strider mot pensionsuppgörelsen”
Att inte betala pensionsavgift för förtidspensionärerna strider mot principen i pensionsuppgörelsen som fem av riksdagens partier står bakom, enligt folkpartisten Bo Könberg.

– Om man vill ta bort ålderspensionsavgifterna tycker jag att man bör ta upp det med de andra fyra partierna. Jag tycker inte att det är något bra förslag, säger Bo Könberg.

Per Westerberg i moderata samlingspartiet tycker inte att förslaget bryter mot pensionsuppgörelsen.

– Vi tycker att vi har ganska god marginal till detta. Man kan alltid förhandla om allting, men vi tycker att det ligger inom ramen för pensionsuppgörelsen, säger han.

”Krångliga system”
Det är fortfarande mycket oklart hur moderaternas förslag ser ut. Ändringarna i det moderata budgetförslaget beror enligt Per Westerberg att det är krångliga system att beräkna och moderata samlingspartiet bara har tillgång till en enda person för att ta fram underlaget.

Westerberg anklagar också regeringen för att inte dela med sig av sitt siffermaterial.

Undantagslista inte klar
Moderaterna bygger besparingarna till stor del på sänkta ersättningar i trygghetssystemen. Enligt Fredrik Reinfeldt ska undantag göras för vissa sjukdomar.

Reinfeldt har lovat att komma med en lista på undantagen, men enligt Per Westerberg är denna inte klar.

– Han pratade om en lista i höstas och det sades mycket tydligt i vårt alternativ till höstbudget att vi skulle försöka precisera oss till vårbudgeten. Det innebär inte att vi är klara på halva vägen, säger Per Westerberg.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se