Scientologer frivilliga i Banda Aceh

Över 230 000 människor rapporteras ha dött av tsunamin i indonesiska Aceh, en provins som få utlänningar tidigare tilläts besöka. De senaste veckorna har en brokig skara frivilliggrupper anlänt till provinshuvudstaden Banda Aceh, bland dem den kontroversiella scientologirörelsen.

– Jag kom hit till scientologerna för att jag känner en sådan stress. Jag förlorade båda mina föräldrar i tsuanmin och mitt hus är förstört, säger Rashidi.

Rashidi har just legat en stund på bord som scientologerna ställt upp i en park i centrala Banda Aceh. Scientologerna stryker med lätt hand över acehnesernas kroppar.

– Jag märker ingen skillnad, men kanske behöver jag gå fler gånger, säger han.

Det är ett 50-tal scientologer i gula t-tröjor som just nu utgör den mest synliga insatsen för mental hälsa i Aceh.

Grundades av sciencefictionförfattare
Högste scientologen här, Nick Broadhurst, säger att behandlingen de erbjuder traumatiserade acehneser består av kroppsberöring för att få igång skadade nerver.

Han förklarar att behandlingsformen utvecklades på 50-talet av scientologernas grundare, den amerikanske sciencefictionförfattaren L. Ron Hubbard.

Ett annat av Hubbards centrala budskap var att miljontals rymdvarelser utrotades på jorden av bomber för 75 miljoner år sedan. De varelsernas själar infekterar nu oss människor, skrev Hubbard.

I Aceh för att hjälpa
Scientologrörelsen har många anhängare, mest känd är kanske skådespelaren Tom Cruise. Det finns också kritiker som säger att rörelsen är en ondskefull kult, som hjärntvättar anhängare för att ta deras pengar.

Nyfikna acheneser, en del har förlorat hela sina familjer, närmar sig scientologernas tält. Nick Broadhurst säger att scientologerna inte kommit till Aceh för att värva anhängare, utan av rent humanitära skäl.

”bin Ladin en superhjälte”
Borta i en annan del av Banda Aceh, i ett annat tält, sitter Jabaar Sidi. Han är en hitrest ledare för indonesiska islamistiska rörelsen FPI. Deras volontärer hjälper till att samla upp alla döda kroppar häromkring.

I ena andetaget hyllar Jabaar Sidi al-Qaida och säger att Usama bin Ladin är en superhjälte. I nästa varnar han kyrkor och religiösa grupper från västvärlden som nu kommer till Aceh.

Om scientologerna säger han att de gärna får hjälpa folk här, bara de inte försöker locka någon bort från islam.

Nils Horner, Banda Aceh
nils.horner@sr.se