IKEA satsar mer i Ryssland

Trots en miljard svenska kronor i förlust på expansionen i Ryssland fortsätter Ikea bygga nya varuhuskomplex.

Ikeas Ingvar Kamprad är just nu i Ryssland för att planera tre nya varuhus och försäkra sig om stöd från myndigheterna. Varken inflationen eller byråkratiskt krångel oroar dock Ikeagrundaren

__Vi vet ju att vi har inte bara vänner på det här stället, men vi har haft en väldigt stor framgång, säger Ingvar Kamprad  som  räknar med guvernörens personliga stöd för vidare utveckling.

Guvernören som Ingvar Kamprad och Ikeas Rysslandschef Lennart Dahlgren träffat i Moskva har stort inflytande som ledare för Moskvas län. Boris Gromov är före detta härförare från kriget i Afghanistan, en man som ännu får som han vill när han pekar med hela handen. I Ikeas fall försenades öppnandet av företagets andra affärsgalleria Mega inför julhandeln. Vilket var mer eller mindre en katatstrof för de flesta enligt Ingvra Kamprad som säger att dröjsmålet borde ha kostat flera miljoner om dagen.

Trots detta rankas IKEA av tidskriften Forbes som det företag som tjänar mest i hyresintäkter - eller 300 miljoner dollar. Fler gallerior planeras, ett tredje Mega i sydöstra Moskva ska börja byggas och Guvernörens stöd har Kamprad säkrat för fortsatta investeringar.

När andra investerare nu oroas över inflationen, där prisökningarna varit betydlig snabbare än beräknat och där rubelns värde hållits ned av centralbanken för att bromsa inflationen är Kamprad obekymrad.

- Vi har inte alls följt med inflationen, vi har blivit hjälpta av en momsavgift som sjunkit några procent, men totalt sett har vi fått sänka våra krav på brutto och nettovinst, så för oss är Ryssland ett fortsatt förlustprojekt. Låt oss säga att de närmaste åren är totalt sett någon miljard svenska kronor i förlust, säger Kamprad.

Maria Persson-Löfgren Moskva