Var tionde privatanställd utan kollektivavtal

Den svenska modellen med kollektivavtal hellre än lagstadgade löner sätts nu på prov i samband med ett skolbygge i Vaxholm, där det lettiska företaget inte vill teckna ett svenskt kollektivavtal. Det finns flera stora svenska arbetsplatser, som inte har fackliga kollektivavtal. Stockholmsbörsen är ett exempel.

– För individen skulle det inte göra någon skillnad, som vi ser det, säger Anna Rasin, som är informationschef på företaget OMX, som äger Stockholmsbörsen.

OMX har flera tusen anställda i flera länder och drygt ett tusen bara här i Sverige, men ingenstans har man något kollektivavtal med facket.

Var tionde utan avtal
Sverker Rudeberg, arbetsmarknadsansvarig på arbetsgivarorganisationen Svenskt näringsliv, uppskattar att var tionde anställd i den privata sektorn i Sverige inte omfattas av ett fackligt kollektivavtal.

Då är utländska företag, som exempelvis det lettiska byggbolaget i Vaxholm, inte medräknade.

Flera av Sveriges största fondkommissionärer som Carnegie, Öhmans, Aragon och JP Nordiska står utan kollektivavtal, liksom valutaväxlaren Forex.

Hans-Erik Stierna är förhandlingschef på Finansförbundet. Han säger att det generellt sett är ett vanligt fenomen i finansbranschen.

– Det är beroende på vilka aktörer vi tittar på. När det handlar om de fristående fondkommissionärerna är det ingen skillnad idag mot tidigare. Där har vi haft en negativ inställning gentemot den fackliga organisationen och en rädsla att binda sig till kollektivavtal, säger Hans-Erik Stierna.

Enkätsvar för avtal
Hans Erik Stierna säger att deras medlemmar, som jobbar hos OMX, är intresserade av ett kollektivavtal.

Det kom fram efter att förbundet skickade ut en enkät bland alla sina medlemmar förra året. Därför tänker facket ta upp striden.

På OMX anser man att ett kollektivavtal inte är nödvändigt för deras anställda.

– Vi har en löpande dialog med Finansförbundet och går igenom villkor och andra förhållanden som gäller på vår arbetsplats. I och med att det stämmer så väl med vad ett eventuellt kollektivavtal skulle ha gett, har vi inte sett någon anledning att ha kollektivavtal, säger informationschefen Anna Rasin.

Jessica Josefsson
jessica.josefsson@sr.se