ROT-avdraget: Oklart hur mycket som är vitt

2:07 min

Det finns ingen systematisk kontroll av hur mycket svartarbete som förekommer bland de företag som använder sig av ROT-avdrag. Detta trots att över fyra år har gått sedan det så kallade ROT-avdraget infördes.

P1-programmet Kaliber i Sveriges Radio har träffat Alexei från Estland. Han har anlitats som hantverkare av olika företag som utnyttjat ROT-bidrag och alla har betalat svart enligt honom.

– Ett tiotal företag är det definitivt. Inget av dem har betalat en enda krona i vit lön. De kan ha 5 anställda som en fasad men i själva verket är vi 10-15 personer som jobbar där, säger Alexei.

Och Alexei är inte ensam. I granskningen kommer Kaliber i kontakt med sammanlagt 30 byggjobbare som beskriver liknande erfarenheter. De berättar om hur de luras av olika företag, att de erbjuds svarta löner eller inte får någon lön alls.

Enligt Sveriges byggindustrier har ROT skapat 25 000 nya vita jobb. Men hur många av de jobben är i slutändan vita?

Skatteverket har en särskild kontrollenhet av hustjänster. Cajsa Toresten, som leder arbetet, säger att man saknar möjlighet att kontrollera vem som utfört själva jobbet. De 93 brottsanmälningar som de gjorde förra året gällde andra förseelser än svartjobb.

– Det kan vara att man har fått utbetalt en större summa. Men att man inte har redovisat den eller skött sin bokföring på ett korrekt sätt, säger hon.

Har ni också funnit fall av svartarbete?

– Det skulle jag inte säga att något av de här fallen är.

Hur mycket av det vita är vitt?

– Det krävs särskilda analyser för att svara på. Några sådana har vi inte gjort.

– Det är en katastrof att man har så dålig koll eller att vi har så små möjligheter att hålla koll på den här delen utav arbetsmarknaden, säger Christer Carlsson, ombudsman för Byggnads förbundskontor.

Han säger att man är beredd att ompröva synen på ROT-avdraget.

– Om man gynnar rent kriminella verksamheter är det klart att vi måste ompröva vår syn på ROT-avdraget. Det är helt självklart, säger han.

Per Shapiro

Kaliber

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista