Gunilla Carlsson får fortsatt kritik

2:11 min

Biståndsminister Gunilla Carlsson (M) förklarar sig angående hennes förslag till biståndsplattform som har målet att ge en mer entydig styrning av den cirka 38 miljarder kronor stora biståndsbudgeten.

Förslaget är cirka ett år försenat och hör till de frågor som drabbats negativt av Gunilla Carlssons problem med att leda arbetet på utrikesdepartementet.

Starkt kritik kommer från miljöminister Lena Ek (C) mot att klimat och miljöfrågor saknas i plattformen.

– Det är ingen tvekan om att det svenska biståndet vad gäller klimat och miljö, har varit väldigt framgångsrikt och också förnyande internationellt. Så självklart kommer detta också att vara med, säger hon.

Ekot har tidigare rapporterat om stora åsiktsskillnader mellan regeringspartierna om innehållet. En beredning av biståndsplattformen pågår inom regeringen.

Men bristerna i förslaget får omfattande och nedgörande kritik och Gunilla Carlsson kan inte säga hur lång tid förhandlingarna kommer att ta.

Förutom att mål för miljö och klimat fattas, ifrågasätter centerpartisten och landsbygdsministern Eskil Erlandsson, Gunilla Carlssons brist på öppenhet i framtagandet av biståndsplattformen.

Moderata finansministern Anders Borgs departement konstaterar att det är många oklarheter och frågor som uppkommer.

Och från Folkpartisten jämställdhetsminister Maria Arnholms del av utbildningsdepartementet kritiseras ofullständiga mål om jämställdheten.

Oppositionen i riksdagen har också begärt att biståndplattformen ska bli föremål för riksdagsbehandling. Men det avvisar Gunilla Carlsson. Hon betonar att det är regeringen som fattar beslutet.

När regeringen enats om ett förslag, en färdig biståndsplattform, vill biståndsminister Gunilla Carlsson att resultatet ska läggas ut på nätet för att få en fortsatt diskussion om biståndet:

– Alliansen har redan nu bestämt sig för att vi ska ha en öppen konsultation på nätet för att använda det här som också ett intresseväckande och ta vara på engagemanget. Det är bra för Sverige och för biståndet, säger hon.

Erik Ridderstolpe

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista