"Beklagligt att rot inte gjort svarta byggjobb vita"

2:29 min

Syftet med rotavdraget var att svarta jobb i byggbranschen skulle bli vita. Men så har det inte blivit och det är ett problem för alla, enligt arbetsgivareorganisationen Svensk Byggindustri.

Skatteverket har ingen möjlighet att kontrollera hur många som jobbar svart i de byggföretag som använder rotavdrag. Det visar radioprogrammet Kalibers granskning av anställningsvillkoren i byggbranschen.

Att svarta jobb inte blivit vita är ett problem, säger Ola Månsson, vd på Svensk Byggindustri.

– Jag tycker för det första att det är beklagligt. Jag trodde inte det skedde när rotavdraget nyttjas så väl. Jag hoppas att vi talar om en liten, liten del som missbrukar ett väldigt bra verktyg för att komma åt svarta jobb. Det är ofta så i skattesystem att det finns alltid folk som ska utnyttja det, göra felaktigheter och begår brott. Då ska vi se till att vi finner firmorna som gör så här, och det ska vi göra tillsammans med våra myndigheter, säger han.

Kaliber har intervjuat ett trettiotal byggnadsarbetare som berättar samma sak. Alexei från Estland är en av dem.

– De kan ha fem anställda som en fasad, men i själva verket är vi tio – 15 personer som jobbar där, säger han.

I dag har Skatteverket en särskild kontrollenhet av hustjänster som byggnadsarbeten.

Förra året fick de in 93 brottsanmälningar, men de flesta gällde bokföringsbrott och inte ett enda handlade om svartjobb.

Faktum är att Skatteverket inte har rätt att kontrollera hur pass vita jobben i byggbranschen är.

Däremot finns det i en statlig utredning flera förslag på hur kontrollen skulle kunna se ut: Att företagen rapporterar in all sin personal varje månad och att Skatteverket har rätt att göra oanmälda kontrollbesök, som de redan har rätt till i till exempel restaurangbranschen.

Regeringens slutgiltiga förslag utifrån utredningen skulle ha presenterats i mars. Men näringsdepartementet har sagt nej till förslaget, för att man tycker att förslaget drabbar allt för många små och medelstora företag i andra branscher som inte har problem.

– Men eftersom byggbranschen vill ha den här kontrollen vill vi hitta en lösning för den, säger Jonas Pettersson på näringsdepartementet.

På fackförbundet Byggnads börjar man till och med ifrågasätta om rotavdraget ska vara kvar, om det fortfarande finns många svarta jobb.

– Om det gynnar rent kriminella verksamheter är det självklart att vi måste ompröva vår syn på rotavdraget. Det är helt självklart, säger Christer Karlsson, ombudsman på Byggnads.

Men han får inget stöd från arbetsgivarna, Svensk Byggindustri.

– Det är beklagligt om det här gör att de ifrågasätter rotavdraget. Det här verktyget är ingen konjunkturutjämnare på något sätt, utan ett verktyg för att få konsumenten att tänka på att bara köpa vitt, säger Ola Månsson, vd på arbetsgivareorganisationen Svensk Byggindustri.

Elin Bäckström

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista