Ryska plan övade anfall mot Sverige

3:04 min

Ryska bomb och jaktplan övade under påskhelgen vid Gotska sandön, tre till fyra mil utanför svensk territorrialgräns.

Mlitära källor uppger för Svenska Dagbladet att de genomförde fingerade angrepp mot två av Sveriges viktigaste militära anläggningar.

Det var vid två-tiden under långfredagsnatten som två tunga bombplan av typen Tu-22 och fyra ryska jaktplan av typen Su-27 kom flygande från baser i S:t Petersburgsområdet, passerade finska viken och sedan öster om Stockholms skärgård och svängde sedan av in mot Sverige, skriver Svenska Dagbladet i dag.

Försvarsmaktens insatschef Anders Silwer bekräftar att övningen ägde rum under långfredagsnatten och att någon svensk beredskap i form av jaktplan för dokumentera och avvisa inkräktare inte fanns på plats trots att det normalt ska finnas.

- Det var två ryska bombplan och fyra jaktplan som var inne och övade i Östersjön. Det var en helt vanlig övning. Just då hade vi inte jaktflygplan i beredskap, säger Anders Silwer till Ekot.

Men om ni hade haft det, skulle de ha gått upp då?

- Ja, det skulle de.

Den typen av bombplan kan bära kryssningsmissiler och kärnvapen.

Försvarsmaktens insatschef Anders Silver bekräftar att ryska plan befann sig i internationellt luftrum vid Gotska Sandön vid tidpunkten och genomförde någon slags övning. Ryssarna hade också förvarnat om att de skulle ha en stor övning just då.

Enligt Svenska Dagbladet handlade det om två fingerade angrepp mot mål i Stockholmsområdet och Sydsverige.

Målen är två av Sveriges viktigaste militära anläggningar.

En uppgiftslämnare säger att svenskt jaktflyg borde ha sänts upp redan när planen siktats vid finska viken för att visa: vi ser er, vi möter er, vi har koll på er.

Men inget hände. Försvarsmakten bekräftar också för Svenska Dagbladet att incidentberedskapen med minst två startklara Gripenplan låg nere just då. Under dessa timmar fanns inga piloter eller plan redo.

Men Nato reagerade. De skickade enligt Svenska Dagbladet upp två danska F16-plan från en bas i Litauen. Planen hann inte riktigt i kapp utan skuggade de ryska bomb- och jaktplanen på avstånd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista