Klicka för större grafik

Försvarsministern lägger sig inte i flygberedskap

Övningen var känd
2:07 min

Det är Försvarsmaktens ansvar att se till att Sverige har beredskap mot ett eventuellt anfall. Det säger försvarsminister Karin Enström, som oavsett den närgångna ryska flygövningen i påskas inte kommer att ta extra kontakt med Ryssland.

När ryska plan övade nära svenskt territorium under påskhelgen, flög sex ryska militärplan natten till påskafton från S:t Petersburg ut över Finska viken sedan ner mot Gotland. Flygplanen kom väldigt nära den svenska gränsen, och uppmärksammades också av svensk radar. I det läget borde Sverige ha haft så kallad incidentberedskap, och det ligger på Försvarsmaktens ansvar, säger försvarsminister Karin Enström.

- Sverige och Försvarsmakten ska ju ha en incidentberedskap - det ingår i Försvarsmaktens uppgifter, men den exakta utformningen är inget som ska kommenteras offentligt, säger Karin Enström.

Att Sverige den aktuella natten saknade incidentberedskap i form av Gripenplan som kunde ha dokumenterat och följt efter de ryska planen vill försvarsminstern inte kommentera, eftersom det rör sig om ett enskilt fall. Men den ryska övningen kom inte som någon överraskning.

- Den här övningen var delgiven i förväg. Den var uppmärksammad, och försvarsmakten hade vetskap om den. Vi ser den som en del i ett förändrat och utökat övningsmönster som den ryska försvarsmakten nu har inlett. Den utvecklingen följer vi noga.  

De ryska planen kom mycket nära svenskt territorium och flygövningen ses av flera bedömare som en ny företeelse som inte funnits på omkring 20 år sedan den gamla sovjetiska tiden och det kalla kriget.

Karin Enström ger inget svar på frågan om hotbilden mot Sverige har förändrats. Men inga nya kontakter kommer att tas med Ryssland utifrån vad som utspelades på påsknatten, säger hon.

- Det här var inte på svenskt territorium. Men vi följer som sagt utvecklingen noga, och det kommer vi att fortsätta med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".