Avslöjande om hemliga polska agenter

En polsk journalist har avslöjat en lista med hela 240 000 hemliga agenter på den kommunistiska tiden. Avslöjandet väcker både beundran och avsky.

Forskare och journalister kan sedan flera år vända sig till det institutet som sysslar med att kartlägga de 60 åren av nazism och kommunism och där gå igenom hemliga polisens akter.

Men den ansedde journalisten Bronislaw Wildstein gick ett steg längre. Han datorkopierade listan med 240 000 namn på vad som sägs vara den kommunistiska tidens hemliga agenter och tjallare.    

Listan finns på internet
Han publicerade visserligen inte listan men delade generöst med sig till journalistkolleger. Sedan onsdagen finns listan också på internet.

Publiceringen är kontroversiell av flera skäl.

Polska politiker som samarbetet med hemliga polisen tvingas, enligt polsk lag, sluta som politiker och eftersom det är valår i år och flera politiker finns med på listan är uppgifterna känsliga.

Skandalen skakar det polska samhället.

Journalisten har fått sparken från den konservativa tidningen Rzeczpospolita och hela skalan från beundran till avsky går att avläsa i samhället.

Listan väcker upprörda känslor
På forskningsinstitutet där listan kopierades är man upprörd över att listan blivit allmänt känd eftersom listan är ofullständig och inte skiljer mellan verkliga agenter, potentiella agenter eller regimmotståndare som hamnade i hemliga polisens register.

Att nu skilja de onda från de goda blir en lång process men även om regimkritiker kan räknas bort är ändå intrycket att det kommunistiska samhället var mer kontrollerat än vad många kunnat föreställa sig.

Kjell Albin Abrahamson, Warszawa
kjell_albin.abrahamson@sr.se