Elsäkerhetsverket vill inte flytta

Elsäkerhetsverket som är en av de 19 statliga myndigheter som lokaliseringsutredningen vill flytta från Stockholm kritiserar öppet förslaget om flyttning. Ett fullkomligt livsfarligt förslag säger verkets generaldirektör Gunnel Färm.

– Det tycker jag är ett fullkomligt livsfarligt förslag. Elsäkerheten äventyras för hela svenska folket, säger Gunnel Färm, generaldirektör för Elsäkerhetsverket.

Årligen dör fem svenskar och ett hundratal skadas svårt vid elolyckor. Elsäkerhetsverkets jobb är att hålla marknaden fri från farliga elvaror och anläggningar och att informera om elsäkerhet.

Allvarliga följder
En flytt till Kristinehamn skulle få allvarliga följder, enligt generaldirektören Gunnel Färm.

– Det är detsamma som att lägga ner elsäkerhetsverket och bygga upp det igen på en annan plats där förutsättningarna är sämre. Då kan det gå ganska fort att öka olyckorna för det finns många lycksökare på området. Det strömmar till väldigt många nya elprodukter varje år.

Regeringen äventyrar svenska folkets el-säkerhet för 24 jobb i Kristinehamn, menar Gunnel Färm.

– Där går gränsen för hur mycket vi kan töja på en redan ansträngd organisation.

Ensamma att protestera
Protesterna har flödat från flyttningshotade Stockholmsmyndigheter den senaste veckan, men Elsäkerhetsverket är ensamma om att både i pressmeddelande och på hemsidan offentligt kritisera förslaget om flyttning.

Varför ska just din myndighet bli kvar i Stockholm?

– Därför att vi jobbar med säkerhetsfrågor som berör människor till liv och lem varje dag.

Regeringen lokaliseringsutredare, Jan Bergkvist, menar att Elsäkerhetsverket utretts noggrant. Personalens första reaktion att inte vilja flytta brukar vända och att det vore orimligt att ha alla myndigheter i det överhettade Stockholm.

Bergkvist slår tillbaka mot Gunnel Färm personligen, som han tycker överreagerar och som enligt Jan Bergkvist är känd för starka ordval.

– Här har vi en generaldirektör som slår vilt omkring sig. Gunnel Färm anklagade nyligen regeringen för bedrägeri i samband med den förra försvarsomställningen. Nu hotar hon med att folk ska dö, säger regeringens lokaliseringsutredare Jan Bergqvist.

Per Gulbrandsen
per.gulbrandsen@sr.se