1 av 2
Klicka för större grafik
2 av 2
Mats Eriksson. Foto: SR
KOMMENTAR

Om ryska flygövningen: "Frågor hänger i luften"

Försvarmaktens insatschef Anders Silwer tonar ner händelsen när ryska plan övade nära svenskt territorium under påskhelgen och säger att man i det här fallet gjort bedömningen att inte ha någon beredskap. Mats Eriksson, politisk reporter med inriktning på försvarsfrågor, säger att flera frågor hänger i luften.

Försvarsmaktens insatschef Anders Silwer verkar vilja tona ner den här ryska övningen, hur ska man tolka det?

– Försvarsmakten verkar mena att de här ryska överflygningarna över Östersjön är relativt vanliga, och att de hade koll via radar och annan teknik, men å andra sidan kunde de inte säga hur vanligt det är att ryska plan flyger just så här, och viker av mot Sverige istället för mot Kaliningrad.

– Det lämnar ett par frågor i luften, exempelvis om försvaret visste att det var ryska plan som kom mot oss? Planen kunde ses på radarbilden, men försvaret kan inte ge besked om de hade på sina transpondrar, så att det gick att se exakt vilka plan det var.

Silwer säger att det var ett medvetet val att inte ha flygplan i beredskap. Men man visste om övningen innan, och att Ryssland har utökat sina övningar, dessutom skickade Nato upp två plan. Borde inte Sverige haft beredskap i det läget?

– Många politiker tycker uppenbarligen det och hade förväntat sig att svenska plan skulle lyfta i ett sådant här läge, i det perspektivet kan man tycka det. Men det handlar också om vilka medel och mål försvaret har, och det är också ett politiskt ansvar.

Handlar nedtoningen av den här händelsen om att man egentligen vill mörka ett misstag man gjort?

– Det kan jag inte säga, eftersom jag inte vet hur normalt det är med sådana här ryska övningar. Samtidigt är grundläget att det inte finns något hot mot Sverige, varken från Ryssland eller från någon annan som har en vilja att attackera Sverige. Men Ryssland håller på att bygga upp en rysk militär förmåga, och rörligheten utanför gränserna ökar uppenbarligen, så utifrån det verkar det allvarligt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".