Fortsatt nej från regeringen till nya vikariatregler

1:36 min

Trots att EU-kommissionen under sex års tid krävt att Sverige ska ändra reglerna för hur långtidsvikariat kan staplas på varandra fortsätter Sverige att säga nej.

På måndagseftermiddagen skickade regeringen det som kan vara sista brevet innan EU-domstolen kan ta vid.

 – Den svenska regeringen har samma uppfattning i dag som tidigare, det vill säga vår lagstiftning, lagen om anställningsskydd, inte står i strid med EU:s visstidsdirektiv, utan vi har ett robust regelverk som skyddar arbetstagarna mot missbruk, säger arbetsmarknadsminister Hillevi Engström.

Men det tycker alltså varken den fackliga organisationen TCO, som driver ärendet mot regeringen, eller EU-kommissionen. TCO har till exempel angett exempel på en undersköterska som haft rullande vikariat i tjugofem års tid utan att ha fått fast anställning.

TCO har också fått stöd av EU-kommissionen som vill ha en tidsgräns för när vikariat ska gå över i fast anställning.

Arbetsmarknadsministern tycker att EU-kommissionen inte har förstått det svenska systemet och säger dessutom att det svenska systemet gör det lättare att få fast jobb.

– EU-kommissionen tycks inte riktigt ha förstått hur den svenska modellen fungerar. Vi kan också se att många lämnar visstidsanställningar varje månad och går vidare till tillsvidare anställningar. Det är viktigt att det finns en flexibilitet på arbetsmarknaden, säger hon.

Regeringen anser också att de svenska kollektivavtalen skyddar mot missbruk och skriver i sitt brev att flexibilitet på arbetsmarknaden är nödvändig när det gäller att möta den ekonomiska krisen.

Efter detta sista brev är EU-kommissionen nu fri att stämma Sverige inför EU-domstolen. Kommissionen kan också om den så vill ställa nya frågor.

Skulle Sverige förlora måste svensk lag ändras. Annars hotas svenska regeringen av miljontals kronor i böter.

Herman Melzer

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista