Nej till ökat självstyre för Baskien

Det spanska parlamentet har med stor majoritet röstat nej till att Baskien blir ännu mer självständigt i förhållande till Spanien. Baskledaren Juan José Ibarratxe har redan tidigare sagt att han tänker fortsätta kampen och talar om folkomröstning.

Den baskiske ledaren har ett starkt stöd för sin självständighetsplan från sitt eget lokala parlament. Men i huvudstaden Madrid är politikerna rädda att ja till denna plan skulle ge andra frihetsivrare i flera andra av de 17 autonoma regionerna luft under vingarna, och splittra Spanien.

Så 313 av de 344 parlamentsledamöterna i Madrid röstade på tisdagskvällen nej till ett självständigt Baskien. Förslaget var att Baskien bland annat skulle införa ett eget skattesystem, egna lagar, baskisk nationalitet och få egen representation i EU.

Begränsat självstyre
Idag sköter regionen på egen hand skolor, hälsovård och annan offentlig service.

Både det regerande socialistpartiet och den konservativa oppositionen är eniga i att mer än det ska regionerna inte sköta själva.

Den baskiske ledaren Juan José Ibarratxe höll ett långt tal i parlamentet, först på baskiska sedan på spanska, och varnade för att missa detta historiska ögonblick och sa att han kommit till Madrid öppen för förhandlingar. Nyligen besökte den spanske premiärministern Zapatero Baskien i samma ärende utan resultat.

Folkomröstning i Baskien
Baskledaren Ibarratxe fördömer med eftertryck de blodiga attackerna från organisationen ETA, och anser att hans plan är ett sätt att lösa upp det låsta läget. Men ETA har inte lovat att organisationen upphör med sina terrordåd, och det är en komplikation för baskledaren Ibarratxe.

Sannolikt kommer han nu att försöka genomdriva en folkomröstning i Baskien. Enligt BBC är endast 30 procent av baskerna för hans plan.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se