Rekordhög arbetslöshet i Tyskland

Arbetslösheten i Tyskland har nått ett nytt rekord och för första gången sedan andra världskriget är över fem miljoner arbetslösa. Enligt ekonomiminstern Wolfgang Clement beror uppgången på nya reglerna för på arbetsmarknaden.

– Ingen panik, inget har förändrats sedan förra månaden, annat än sättet att räkna.

Regeringens ekonomi- och arbetsmarknadsminister Wolfgang Clement tonar ned de nya alarmerande siffrorna, och hans kritiker ger honom delvis rätt. Arbetslösa som tidigare fick socialbidrag ingår numera i statitistiken, därför uppgången med över en halv miljon människor; arbetslösheten ligger nu på 12,1 procent i Tyskland.

”Arbetslösheten är ännu högre”
Men samtidigt finns det andra som är arbetslösa som inte räknas, till exempel alla som i nya arbetsmarknadsprojekt tvingas arbeta för en euro i timmen, annars förlorar de sitt socialbidrag.

- Jag ser helt andra siffror som gömmer sig i statistiken. I själva verket har vi nio miljoner arbetslösa, säger Mario Ohoven företrädare för medelstora tyska företag. Arbetsgivarna ökar nu trycket på regeringen att sänka skatter och avgifter.

Stabilitetspakten
- Jag skulle gärna underlätta för tyska företag att anställa säger minister Wolfgang Clement, men det finns en hake.

- Vi har ett underskott i budgeten och måste ta hänsyn till EU:s stabilitetspakt. Och som ett symptom på den tyska krisen, gick på tisdagen landets tredje största byggkoncern Walter Bau, med 9 000 anställda i konkurs. Koncernen har begått ett stort misstag, löd kommentaren här i Tyskland. Walter Bau har satsat på den tyska hemmamarknaden som numera är helt död, andra tyska byggföretag tjänar i dag sina pengar utomlands.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se