Ledamöter olika informerade om beredskapen

Försvarsmaktens ledning kallas nu till riksdagen för att förklara hur incidentberedskapen fungerar efter händelsen i påskas då sex ryska militärflygplan övade norr om Gotland utan att något svenskt flyg gick upp för att möta dem. I utskottet var det flera ledamöter som inte visste om att svenska incidentjaktflyget inte har beredskap 24 timmar om dygnet.

– För min del har jag utgått ifrån att man har 24 timmars beredskap, säger försvarsutskottets ordförande, socialdemokraten Peter Hultqvist.

Du hade inte fått information om att Gripenplanen bara är omedelbart tillgängliga delar av dygnet?

– Nej, jag har inte haft sådan information i utskottet de senaste två åren, säger Hultqvist.

Vice utskottsordförande, moderaten Cecilia Widegren, uppger att incidentberedskapens omfattning inte var någon nyhet för henne.

– Nej, riksdagen har fattat beslut om nationell incidentberedskap året runt och dygnet runt, men den sker ju på olika sätt och vis. Den är bemannad jämt med luftberedskap, men inte bemannad jämt med stridspiloter.

Inte heller Kristdemokraternas ledamot i försvarsutskottet, Mikael Oscarsson, kände till att det inte alltid finns Gripenplan startklara 24 timmar om dygnet inom incidentberedskapen.

– Mig veterligen så har vi inte fått någon sådan information om att det inte finns där. Därför var den här incidenten på långfredagen ett oväntat misslyckande. Vi såg dem men kunde inte gå upp. Det blev i stället Nato som fick upp flygplan i luften, säger han.

Folkpartiets försvarspolitiske talesperson Allan Widman kände däremot till begränsningarna i incidentberedskapen.

– Dels har det förekommit olika uppgifter på internet och för ungefär en månad sedan så skrev före detta överbefälhavare Bengt Gustafsson på Newsmill(debattartikel) att vi inte längre har den 24/7-beredskap vi hade under kalla kriget, säger Widman.

– Men så vitt jag vet har inte försvarsutskottet i detalj fått information om hur det här beredskapssystemet ser ut.

Borde inte riksdagen fått sådan information?

– Vi har en väldigt hög sekretess kring incidentberedskapen och jag tror att det är bra att man har det. I den nu uppkomna situationen är det påkallat att riksdagen informerar sig bättre, säger Widman.

Peter Rådberg (MP), ledamot i riksdagens försvarsutskott, säger sig vara förvånad över flygvapnets incidentberedskap.

– Jag utgick från att det fanns bemanning 24 timmar om dygnet.

Så har han uppfattat försvarsminister Karin Enström (M).

– Det är helt jävla obegripligt, på ren svenska. Här lägger vi 43 miljarder på försvaret, då kan vi väl ha två plan i beredskap? Den försvarskapacitet vi har måste ju fungera, annars tappar man ju trovärdigheten.

Eftersom flyget inte har dygnet runt-beredskap uppfattar Rådberg det som att riksdagen inte har fått den beredskap den har beställt. Han anser att svenska plan skulle ha lyft under den ryska övningen.

– Vid en sådan här händelse när de kommer med bombplan, ändrar rutt och kör rätt mot Stockholm, då tycker jag personligen att man ska åka upp och markera, även om det är Försvarsmaktens roll att göra en professionell bedömning av situationen.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista