Fem miljoner arbetslösa i Tyskland

Arbetslösheten i Tyskland har nått ett nytt rekord. För första gången sedan andra världskriget är över fem miljoner arbetslösa.

Tysklands ekonomiminstern Wolfgang Clement säger att  uppgången i arbetslöshete beror på nya reglerna för på arbetsmarknaden.

- Ingen panik, inget har förändrats sedan förra månaden, annat än sättet att räkna. Regeringens ekonomi- och arbetsmarknadsminister Wolfgang Clement tonar ned de nya alarmerande siffrorna. Och hans kritiker ger honom delvis rätt. Arbetslösa som tidigare fick socialbidrag ingår numera i statitisken, därför uppgången med över en halv miljon människor; arbetslösheten ligger nu på 12,1 procent i Tyskland.

Men samtidigt finns det andra som är arbetslösa som inte räknas - t ex alla som i nya arbetsmarknadsprojekt tvingas arbeta för en euro i timmen - annars förlorar dom sitt socialbidrag.

- Jag ser helt andra siffror som gömmer sig i statistiken. I själva verket har vi 9 miljoner arbetslösa, säger Mario Ohoven företrädare för medelstora tyska företag. Arbetsgivarna ökar ny trycket på regeringen att sänka skatter och avgifter.

- Jag skulle gärna underlätta för tyska företag att anställa säger minister Wolfgang Clement, men det finns en hake.

- Vi har ett underskott i budgeten och måste ta hänsyn till EU:s stabilitetspakt. Å som ett symptom på den tyska krisen, gick i går landets tredje största byggkoncern Walter Bau, med 9000 anställda i konkurs. Koncernen har begått ett stort misstag, löd kommentaren här i Tyskland. Walter Bau har satsat på den tyska hemmamarknaden som är helt död, andra tyska byggföretag tjänar i dag sina pengar utomlands.

Kristian Åström, Berlin.