Ja till samkönade äktenskap i Frankrike

Frankrike har nu antagit en lag som tillåter samkönade äktenskap och att homosxuella par ska få adoptera. Det är det 14:e landet i världen som säger ja till homo-äktenskap.

Efter månader av demonstrationer, både för och emot lagförslaget, kom Frankrike till vägs ände: nationalförsamlingen röstade ja till enkönade äktenskap.

Lagen, som också tillåter par av samma kön att adoptera, röstades igenom med 331 röster för och 225 emot.

I flera månader har hundratusentals fransmän visat stöd för - eller motstånd mot - homosexuellas rätt att gifta sig. Debatten beskrivs som en av de mest splittrande i fransk nutidshistoria.

Trots starkt stöd från väljarna för förslaget, har den politiska oppositionen lyckats förvandla frågan till medelpunkt för ett långt bredare missnöje med president François Hollandes socialistregering, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Men socialisterna har en säker majoritet i nationalförsamlingen, där den sista och avgörande omröstningen hölls på tisdagen.

Frankrike blev därmed fjortonde land i världen att legalisera äktenskap mellan par av samma kön.

Tidigare i april godkändes äktenskapen av parlamenten i Nya Zeeland och Uruguay.

Ulrika Westerlund, förbundsordförande i svenska Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter (RFSL) säger att hbt-rörelsen i många länder definierar äktenskapsfrågan som central.

Den kan vara viktig av rent privata skäl - oavsett sexuell läggning - men kan också ha stor betydelse för privatekonomin beroende på hur landets sociala trygghetssystem är utformade, framhåller hon.

-Till exempel i USA kan man få en sjukförsäkring genom jobbet som du kan knyta en make till, så där får det stor ekonomisk påverkan om det är ett äktenskap eller ej.

Westerlund påminner också om att frågan om lika äktenskapslagstiftning fortfarande är avlägsen i många länder.

Där är det i stället första prioritet att avkriminalisera homosexualitet, eller att motarbeta lagar som förbjuder så kallad propaganda för hbt-personers rättigheter.

Hos förespråkare för den franska legaliseringen väntade på tisdagen stort firande, medan motståndarsidan planerat protester.

Polisen i Paris höjde beredskapen. Flera politiker har blivit hotade på grund av sitt stöd för det omstridda förslaget.

Spänningarna kring äktenskapsfrågan kopplas också samman med den senaste tidens ökning av hatbrott mot hbt-personer i Frankrike, skriver AFP.

Ekot/TT

Fakta: Klartecken i många länder

Sedan Nederländerna blev först 2001 har tretton länder legaliserat äktenskap för homosexuella: Nederländerna, Belgien, Spanien, Kanada, Sydafrika, Norge, Sverige, Portugal, Island, Argentina, Danmark, Nya Zeeland och Uruguay.

Frankrike blir genom tisdagens omröstning det fjortonde landet som legaliserar enkönade äktenskap. Lagen ska undertecknas av presidenten, men kan också komma att föras till Författningsrådet som kan granska om den överensstämmer med grundlagen.

På delstatsnivå har legaliseringar ägt rum även i Brasilien och Mexiko samt USA, där äktenskap nu kan ingås i Connecticut, District of Columbia, Iowa, Maine, Maryland, Massachusetts, New Hampshire, New York, Vermont och Washington.

USA:s högsta domstol behandlar just homosexuellas rätt att gifta sig och att få sitt äktenskap erkänt på federal nivå utifrån två separata fall. Utslag väntas till sommaren.

Även från Storbritannien, som är halvvägs igenom den politiska beslutsprocessen, väntas ett avgörande i äktenskapsfrågan.

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.