Försvarsmaktens insatschef Anders Silwer på presskonferensen om den ryska militärövningen. Foto: Scanpix.

Gripenplan står inte startberedda dygnet runt

1:52 min

Många har förvånats över att inga Jas Gripen-plan var beredda att gå upp när ryska militärplan närmade sig Sverige i påskas. Men det är inget nytt system att Försvarsmaktens jaktplan bara ibland kan gå upp och avvisa främmande plan med någon eller några timmars varsel.

Det har förekommit även tidigare år, enligt Stephan Persson-Tyrling, chef för luftoperativa sektionen vid Försvarshögskolan.

– För att man ska nå hög effekt vid vissa tillfällen måste man faktiskt gå ner i beredskap vid andra tillfällen och då har man lite längre starttider, säger Stephan Persson-Tyrling.

Kan det ha varit så även om vi backar tillbaka ända till kalla kriget?

– Ja, man ska inte avslöja några hemligheter här. Men det har varit en ganska lång tid tillbaka att man har haft den här välbalanserade beredskapslistan.

När det i går avslöjades att ryska bombplan övat norr om Gotland utan att svenskt flyg kunde gå upp så sa Försvarsmaktens insatschef Anders Silwer att Gripenplan står startberedda årets alla dagar, men inte dygnet runt:

– Vi har inte det dygnets alla delar, utan det anpassar vi efter hand, sa Silwer.

Det som Försvarsmakten avser med ständig incidentberedskap är att den genom radar- och signalspaning ständigt ser vad som händer runt Sveriges gränser och kan kontakta flyg som kommer för nära.

Riksdagens försvarsutskott beslutade i dag kalla till sig representanter för Försvarsmakten för att de ska förklara hur beredskapen att avvisa plan fungerar och hur den resonerade när ryska plan övade norr om Gotland. Flera politiker i försvarsutskottet är förvånade över att Gripenplanen inte står startberedda dygnet runt.

– Jag tror att en allmän uppfattning har varit att man har det här vardag som helg, 24 timmar om dygnet. Det är nog en hel del i tydlighet som inte har funnits, säger utskottets ordförande socialdemokraten Peter Hultqvist.

Men tidigare överbefälhavaren, Bengt Gustafsson, tycker att politikerna borde känna till hur det fungerar, eftersom de beslutat att Sverige bara ska ha fyra flygdivisioner. 

Vad gäller den ryska övningen med bombflyg så tonar Stephan Persson-Tyrling ner hotet mot Sverige:

– Den här typen av övningar sker runtom deras landgräns, överallt där de har hav, både norrut och på annat håll.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista