Bara hälften klarar körkortsprov

Allt fler missar körkortsprovet. Förra året klarade bara drygt hälften teoriprovet, trots trots att man bytt till ett prov som ska vara lättare att begripa.

– Det stod ju bara en enda mening där med röda bokstäver - icke godkänd. Det kändes tungt, säger Zeineb Kavak, som kuggades tre gånger innan hon klarade provet.

Zeineb Kavak är inte den enda som kuggats på teoriprovet. De senaste fem åren har antalet godkända på teoriprovet gått ner från 73 procent 2000 till 55 procent 2004. Och det har gått ner stadigt för varje år.

Många tar lätt på provet
Hans Mattson på Vägverket tror att många tar lättare på körkortet nu än för några år sedan.

– Eleverna idag är väldigt vana vid det här att man går upp och tentar och tentar om om det inte går bra. Det är inget misslyckande att köra på ett prov.

1999 bytte vägverket ut de gamla krångliga teoriproven mot nya som skulle vara lika svåra men ändå lättare att förstå. Men antalet godkända på de teoriproven låg på 65 procent, alltså fler än de 55 procent som klarade sig förra året.

Sänkta ambitioner
– Då spred sig ryktet att det hade kommit ett lätt prov, och då sänks kanske ambitionen hos de som gör provet. Man kommer sämre förberedd till provet, säger Hans Mattsson.

Men Zeineb Kavak behöver inte oroa sig för det mer, för två veckor sen skrev hon provet och klarade det.

– Fjärde gången när det stod med gröna bokstäver... nu hade jag klarat av det.

Caroline Pouron
caroline.pouron@sr.se