Fackliga ledare får inte resa till Zimbabwe

Zimbabwe har återigen stoppat fackföreningsledare från Sydafrika att resa in i landet. Syftet med resan var att undersöka förutsättningarna för ett fritt parlamentsval nästa månad i Zimbabwe, men fackföreningsledarna kom inte längre än till Harares flygplats.

De mäktiga fackföreningsledarna från Cosatu, Sydafrikas LO, som en gång bringade apartheid på fall, kunde bara vinka åt sina motsvarigheter på Harares flygplats, innan de sattes på planet tillbaka till Sydafrika.

– Ni har inte kommit till Zimbabwe eller Afrika, ni är i Nordkorea, ropade Zimbabwes LO-ledare över spärren.

Saknade arbetstillstånd
Officiella skälet till avvisningen var att delegationen saknade arbetstillstånd. Så är den lagliga situationen i Zimbabwe; polis och militär stiftar lagar som gäller för dagen och som bara gynnar det regerande partiet ZANU-PF.

Oppositionen får inte hålla valmöten, får inte kritisera regeringen, får inte annonsera i tidningar och tv, och får inte ens se vallängden, inför parlamentsvalet, som president Mugabe på tisdagen förklarade skall hållas den 31 mars.

Trots att oppositionen, MDC, har den politiska majoriteten i de flesta kommuner fråntogs de styret i huvudstaden Harare.

Oklart om MDC ställer upp i valet
MDC har ännu inte bestämt om partiet ställer upp i valet. Om de gör det kommer Mugabe att se till att han vinner och får då legitimitet för sin regering. Ställer de inte upp är MDC ett parti som kommer att upplösas och försvinna i glömskan.

Förlorare i båda fallen, sa ledaren för MDC Morgan Tsvangirai på besök i Sydafrika.

Nu är pressen stor på Sydafrikas regering, som har gått i spetsen för demokrati i Afrika och manat till tålamod med Zimbabwe, men som samtidigt har fått ta emot den ena arroganta smällen efter den andra.

Inga förutsättningar för rättvist val
Med mindre än två månader kvar till valet, saknas alla förutsättningar för ett rättvist val i Zimbabwe.

Att slänga ut Cosatu nu, som är officiellt regeringsunderlag, kanske blir en förolämpning för mycket för Sydafrikas regering.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se