Maffiapengar i tysk fotbollsskandal

Skandalen med mutor inom tysk fotboll växer. Förutom en domare som erkänt att han varit mutad visar det sig att hela fotbollslag har tagit emot pengar inför viktiga matcher.

Den senaste klubben som nu förekommer i spelhärvan är den tidigare östtyska storklubben Dynamo Dresden. Inför en match har spelare tagit emot 15 000 euro. Visserligen för att vinna, men pengarna kom från någon som spelade på laget på oddset.

- Vi trodde att det rörde det sig om pengar från våra fans, försvarar sig en av spelarna.

Pengar från spelmaffia
Spelarna i SC Paderbron har samma ursäkt. De delade på 10 000 euro inför den omtalade cupmatchen mot Hamburg i augusti förra året.

Men pengarna kom från samma spelmaffia som hade mutat domaren som utdömde två straffar och en utvisning och därmed avgjorde matchen. Division två-laget Paderborn vann överraskande med 4-2 mot toppklubben Hamburg.

Alla domslut granskas
Nu är det inte olagligt att ge pengar till lag för de ska vinna. Inte heller att ta emot pengarna. Men ingen rök utan eld, resonerar de som nu på video granskar alla matcher och domslut som väckt uppmärksamhet och diskussion det senaste året. Att pengar har betalats ut, visar att det finns kontakter mellan spelare och spelmaffia.

Den 25-årige domaren Robert Hoyzer som har erkänt att han låtit sig mutas, har enligt uppgifter i tysk press i förhör med polis namngivit ytterligare en domare och nio spelare som ska vara inblandade.

Kristian Åström, Berlin
kristian.astrom@sr.se