Klagomål mot valet i Irak ska utredas

Myndigheterna i Irak kommer att utreda anklagelser från minoriteter som hävdar att de inte fick rösta i valet i söndags. Både Iraks president och valmyndigheterna har erkänt att tiotusentals irakier aldrig fick någon chans att rösta.

Röstsedlar som tog slut, vallokaler som inte öppnade och komplicerade regler som inte nådde ut till väljarna.

Iraks valkommission nås av klagomål från vitt spridda delar av Irak, en sunnimuslimsk kandidat anklagar valkommissionen för att med flit ha delat ut för få valsedlar i hans områden. Från den syrianska minoriteten kommer påståenden om att så många som 200 000 kan ha gått miste om sin rösträtt.

Extrema omständigheter
Iraks president Ghazi al-Yawar säger att valet hade sina brister men att det ändå måste betecknas som en framgång. Det var trots allt det första fria valet på över femtio år och det skedde under extrema omständigheter.

Men det är inte bara inifrån Irak som det hörs klagomål. Exilirakier säger att bristande information och komplicerade procedurer hindrade dem från att utöva sin demokriska rättighet.

En irakier i Jordanien säger att han och hans fru reste hit till Amman från staden Aqaba, tillsammans med 200 andra exilirakier för att rösta. De åkte buss i fyra timmar bara för att tvingas vända i dörren. Ingen av de 200 i bussen hade hört att man var tvungen att först registrera sig för att få rösta.

Rösta i efterhand
Det känns ledsamt, Iraks framtid hänger på valet, säger mannen, som inte vill uppge sitt namn.

Liksom mannen från Aqaba kräver nu en del irakier, både i och utanför Irak, att få rösta i efterhand. Men en sådan lösning utesluts av valkommissionen. Vi är ledsna att inte alla kunde rösta, vi gjorde vårt bästa i en mycket svår situation, säger kommissionens ordföranden.

Caroline Salzinger, Amman
caroline.salzinger@sr.se