Ny ekonomisk långtidsplan för EU

EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso presenterade på onsdagen en ny långtidsplan för hur Europas ekonomi ska bli mer konkurrenskraftig.

EU medger nu att den ekonomiska långtidsplanen som skulle ha gjort EU till världens mest konkurrenskraftiga ekonomi har misslyckats.

Barroso presenterade en ny ekonomisk långtidsplan men undvek att sätta upp mål som kan bli svåra att uppfylla. Vi får inte misslyckas en gång till, säger Barroso.

”Medlemsländernas fel”
– Det är medlemsländernas fel att EU:s ekonomiska reformer misslyckats och nu måste de nationella regeringarna skärpa sig, säger EU-kommissionens ordförande Barroso.

Nu måste de sluta att dra fötterna efter sig och se till att genomföra de nya ekonomiska reformer och projekt som EU-kommissionen nu presenterar i ett nytt försök att få fart på Europas ekonomi.

Presenterade nedbantad plan
Den första planen som kastats i papperskorgen innehöll ett myller av målsättningar och förslag och Barroso presenterade på onsdagen en kraftigt nedbantad version.

Tyngdpunkten läggs på att skapa ekonomisk tillväxt och nya jobb och de tidigare ambitionerna att satsa lika mycket på att skapa social trygghet och rättvisa samt att skydda miljön har fått stryka på foten. Detta kritiseras av Europaparlamentet men Barroso försvarade sig.

– Jag har tre söner och om en av de blir sjuk så ägnar jag all min uppmärksamhet mot honom tills han blir frisk igen men det betyder inte att jag inte älskar de andra två, så är det också med arbetet i EU, säger Barroso.

Barroso får kritik
Han bedyrade att det bara är tillfälligt som den ekonomiska tillväxten ska ägnas mer kraft än miljö- och socialpolitik. Men Barroso kritiseras för att vara alltför företagsvänlig och hans kritiker hävdar att den ekonomiska refomplan som presenterats på onsdagen signalerar början på en högerliberal styrning av EU-politiken.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se