Idrottsungdomar bör hjärtundersökas

Alla ungdomar i 12–14-årsåldern som tränar regelbundet borde få sina hjärtan undersökta, föreslår det europeiska hjärtläkarsällskapet. Rekommendationerna kommer inte att följas i Sverige. Det anses alltför dyrt och tidskrävande.

– Min vän ska opereras i Linköping på grund av hjärtklappning, så vi får hoppas att det går bra, säger Johanna Marklund på Växjö Idrottsgymnasium.

Testet som görs för att upptäcka hjärtfel innebär bland annat en EKG-undersökning och kostar från några hundra kronor och uppåt. Dessutom hör sig läkaren för om det finns hjärtfel i släkten och om den som undersöks har svimmat eller känt yrsel.

För dyra undersökningar
Men i Sverige kommer man inte att följa rekommendationerna om undersökningar så långt ner i åldrarna, det blir för dyrt och resurskrävande, säger överläkare Mats Börjesson på kardiologen på Östra sjukhuset i Göteborg som också är ledamot i det europeiska hjärtsällskapet.

Rekommendationerna blir istället att undersökningarna görs på elitidrottare från 17–18-årsåldern och uppåt.

– Det är en resursfråga och där får man göra en cost-benefit-analys. Alltså helt enkelt vad vinner vi på detta, vad kostar detta. Så det är inte helt självklart. Däremot ska man råda föräldrar och aktiva ledare att vara vaksamma på de här symptomen, inklusive skolhälsovård. Det är absolut så.

Farligare att inte träna
Inte heller eleverna på idrottsgymnasierna kommer att få rekommendationen att göra testerna som avslöjar hjärtfelen.

Det kan ske i ett nästa steg säger Mats Börjesson, och menar att det i de flesta fall är farligare för hjärtat att inte träna.

Men Johanna Marklund och Johan Krok som går på Växjö Idrottsgymnasium skulle gärna vilja göra hjärtundersökningen.

– Nu när det har hänt så här mycket skulle jag gärna testa mig.

– Jag skulle också gå med på det och kolla så att man verkligen ligger bra till, så det inte är något fel.

Inga-Lill Hagberg
inga-lill.hagberg@sr.se