Bild: Fredrik Sandberg

Skolkonflikt över i Danmark

1:02 min

I Danmark har regeringen nu ingripit för att lösa skolkonflikten som har gjort att närmare 900 000 elever har stått utan utbildning i snart fyra veckor.

Ingripandet betyder att skolorna ska öppna igen på måndag och att lärarna ska jämställas med andra offentliganställda.

Skolkonflikten i Danmark handlar om lärarnas arbetstider och vem som ska styra deras arbete. Regeringen valde att gå på arbetsgivarsidans linje vilket betyder att lärarna ska ses som vilka andra offentliganställda som helst och skolledarna ska jämställas med andra arbetsledare och vara dom som bestämmer hur arbetet ska läggas upp.

Särskilda regler ska dock göra att lärarna inte ska tvingas arbeta till exempel på helgen. Lärarna ska kompenseras med högre lön för dom nya arbetstidsreglerna.

Det är inte ovanligt i Danmark att regeringen griper in vid arbetsmarknadskonflikter, men då brukar det finnas ett medlingsförslag att utgå från. Det har det inte funnits i det här fallet eftersom båda parter har hållit fast vid sina krav.

Anledningen till att regeringen väljer att ingripa just nu är bland annat att den anser att det är viktigt att niondeklassarna kan genomföra sina examensprov och att det är många utsatta barn som drabbats hårt av utebliven undervisning, säger statsminister Helle Thorning Schmidt.

Jenny Sanner Roosqvist, Köpenhamn

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista