Polisen använder sig ofta av informatörer

Det förekommer regelbundet att polisen köper vapen och narkotika av kriminella för att till exempel kunna bevisa brott. I en omdiskuterad rättegång i Svea hovrätt kommer det fram fler och fler detaljer om polisens mer spektakulära arbetsmetoder.

Hur långt får polisen gå i jakten på brottslingar? Ja, det är vad mycket handla om i den aktuella rättegången. På de åtalades bänk sitter bland annat en kriminalkommissarie från Stockholmspolisen som anklagas för att ha låtit sin informatör, en 35-årig dörrvakt, agera i en stor vapen- och narkotikahärva. Båda dömdes i tingsrätten till fleråriga fängelsestraff.

Vedertagna metoder
Under rättegången på onsdagen gjorde kommissariens advokat sitt yttersta för att visa att polisen sätt att arbeta, att till exempel köpa vapen- och narkotika av kriminella, eller att låta kriminella få tillgång till vapen, är allmänt vedertaget och något som höga polischefer har ställt sig bakom.

Men Leif Jennekvist, chefen för länskriminalen i Stockholm, vidhöll att det handlar om en enstaka polisman som struntat i reglerna och att det här har skadat Polisen.

– Det påverkar vår verksamhet negativt eftersom det dels gäller en skada som är skedd inom verksamheten, men blir också att det blir svårare att arbeta med informatörer, vilket ju gör att vi kan få ett sämre grepp om hur den grova kriminaliteten faktiskt fungerar.

Hur pass skakad är du över att vittna i en sådan här rättegång?

– Jag är skakad, säger Leif Jennekvist.

Olika lagar gäller
Men under rättegången har det blivit allt tydligare att polisen har olika syn på vad som är tillåtet. Och det har fått advokat Nils Uggla som försvarar den åtalade informatören att reagera:

– Framför allt är man hemskt förvånad över att vissa lagar och förordningar inte tycks gälla för vissa poliser och det är ju skrämmande, säger han.

Vi har hört poliser här vittna om att det är okej att lämna tillbaka vapen till kriminella eftersom det ändå finns så mycket vapen i omlopp. Vad säger du om det?

– Det är ju skrämmande att man har den uppfattningen, säger advokat Nils Uggla.

Nina Odermalm Schei
nina.odermalm@sr.se