C-ledaren för ny kärnkraftsuppgörelse

Centerpartiledaren Maud Olofsson vill ha en ny bredare energipolitisk uppgörelse om kärnkraften över blockgränsen. Den ska bygga på en marknadsmässig överenskommelse med kraftindustrin. Centerledaren vill ta upp nya förhandlingar med kärnkraftens ägare.

– Jag har bidragit till avdramatisera det i mitt parti och då kanske det är några andra som kunde göra det också för att vi ska kunna få just denna breda uppgörelsen, säger Maud Olofsson.

Maud Olofsson säger att hon står fast vid den uppgörelse hon gjort med vänsterpartiet och regeringen om avveckling av kärnkraften ”så länge vi inte hittar en ny”, säger hon på onsdagen.

Vill ta upp förhandlingarna
Hon vill att de havererade förhandlingarna med kraftindustrin om ett tak för framtida kärnkraftproduktion tas upp på nytt.

Hur lång livslängd de reaktorerna har och ska få köras vidare var ett stridsämne i de förhandlingar som avbröts i höstas. Då var centerns linje att livslängden är 40 år.

På onsdagen tycker Olofsson inte att frågan om livslängd är den viktigaste och hon vägrar ange centerns position med hänvisning till att hon vill bort från ”årtalsexercisen”.

Ungdomsledaren stack ut
För ett par dagar sedan väckte centerungdomarnas ordförande Fredrik Federley uppseende med ett krav på stopp för centerns kärnkraftmotstånd.

– Vi får inte stänga kärnkraftverk så att det leder till ett ökat beroende av fossila bränslen. När vi nu hör diskussioner om fossilgasledningar och om kolkraften och ser minskade forskningsanslag till alternativa energislag blir jag orolig och då måste vi säga stopp, sa han.

Federley tycker att centern ska lämna uppgörelsen med regeringen och vänsterpartiet och göra upp med de borgerliga partierna i stället.

Tolkas som ny strategi
De andra borgerliga partierna tolkar de senaste dagarnas uttalanden av Federley och Olofsson som att centern förbereder en långsam omprövning i energipolitiken, som ju är en av de största stötestenarna för en eventuell borgerlig regering.

Såväl moderaterna, som kd och folkpartiet accepterar upplägget med förhandlingar med industrin men än så länge har partierna delade meningar både om vilka man ska förhandla med, vad förhandlingarna ska innehålla och vilket målet med dem är.

Inger Arenander
inger.arenander@sr.se