Ännu oklart om Vattenfall får köpa Elsam

Ny dramatik kring Vattenfalls försök att köpa danska Elsam. PÅ onsdagsmorgonen verkade det som det fanns den nödvändiga tredjedelen för att gå emot ledningen och sälja till Vattenfall. Men på eftermiddagen svängde det. Peter Höstgaard-Jensen sitter i ledningen för Elsam:

Det står i våra stadgar att det råder hembudsskyldighet, konstaterade Peter Höstgaard-Jensen i Elsams ledning i dansk radio i eftermiddags.

Det betyder att när nu mer än en tredjedel av det i huvudsak jylländska energibolagets aktieägare vill sälja till svenska Vattenfall och därmed omintetgöra ledningens planer på att slå ihop Elsam med statliga DONG, så träder hembudsskyldigheten in.

Kort sagt: de som tidigare idag utropade svenska Vattenfall till segrare var för tidigt ute. Elsams styrelse har nu fyra veckor på sig att via några stora investerare, banker eller pensionsfonder, skaffa fram de omkring 10 miljarder SEK det kostar att köpa in de säljvilligas aktier till det pris Vattenfall erbjudit.

Lyckas de, påhejade av både regeringsföreträdare och socialdemokrater i opposition, misslyckas alltså istället Vattenfall att få fotfäste i Danmark.

Bengt Lindroth