Fiat och GM möts i domstol

Dramatik mellan General Motors och Fiat, som inte kommer överens.  Fiat meddelade på onsdagen att man tänker använda sin möjlighet att kräva att GM köper personbilsdivisionen.

De här förhandlingarna har pågått ända sen i höstas och i grund och botten är naturligtvis det hela ett pokerspel på högsta nivå.

Grundfrågan är hur mycket denna så kallad Put option egentligen är värd.

Avtalet kom till för 5 år sedan då GM köpte 10 proc av Fiats aktier och Fiat köpte 5 % i GM.  I den uppgörelsen ingick att Fiat när som helst fram till 2010 kunde kräva att GM köpte hela Fiat Auto - och då skall man komma ihåg att Fiat är mycket mera än bara personvagnar. Där finns t ex en stor och mycket vinstgivande division för jordbruksmaskiner.


Under tiden har GM totalt tappat intresse för att få ytterligare en personbilsfabrik som går med förluster. Under bordet vet alla att Fiat inte alls vill sälja den här traditionella verksamheten men nu vill utnyttja kontraktets regler.

Från förhandlingarna har det läckts att Fiat anser att en kompromiss skulle kunna nås om GM betalar bortåt 2 miljarder dollar. Det vill amerikanerna inte gå med på och istället har man i bokföringen skrivit ned värdet av Fiataktierna till 0.


Nu blir det en domstol i New York som skall slita den här tvisten som Fiat är säker på att vinna. GM:s huvudargument är att Fiat inte längre är samma företag som för 5 år sedan. Emissioner och företagsförsäljningar har förändrat det och därför skulle, enligt GM, optionen inte gälla längre.


Åke Malm, Rom