Kontroversiellt ministerförhör i USA

I USA fortsätter processen att få regeringens nya ministrar godkända av senaten. På onsdagen förhörs blivande säkerhetsminister Michael Chertoff, vars utnämning är kontroversiell.

Kritiker menar att Chertoff låg bakom de hårda förhörstekniker som använts av USA efter 11 september-attentaten.

Domaren Michael Chertoff ska bli ny chef för det som brukar kallas ”Superdepartementet”. Departementet, som ansvarar för terrorbekämpning i USA, bildades efter 11 september-attentaten 2001.

Handplockad
Nu när president George Bush har handplockat honom till av regeringens tyngsta poster, den som säkerhetsminister, har kritiken varit hård. Många politiker från det demokratiska partiet menar att Chertoff inte är lämplig, eftersom han anses ligga bakom de hårda förhörsmetoder av fångar i Irak, Afghanistan och på Guantánamobasen, som blivit ökända.

– Jag sa till CIA att om de var osäkra, så måste de kontrollera att de förhörsmetoder de använder är tillåtna, försvarade sig Chertoff i senaten.

Kontroversiell
Hans utnämning är också kontroversiell eftersom han vid tiden för 11 september-attentaten arbetade på justitiedepartementet. Då blev han en av arkitekterna bakom Patriot Act, den hårda antiterrorlagen som efter 2001 kraftigt inskränkte de medborgerliga rättigheterna i USA.

Chertoff anklagas bland annat för att vara medansvarig för att hundratals oskyldiga, framför allt muslimer, avlyssnades, förföljdes och spärrades in.

Trots kritiken så väntas Michael Chertoff med god marginal bli godkänd som säkerhetsminister.

Sara Stenholm, New York
sara.stenholm@sr.se