IRA bryter löfte om avväpning

Krisen i den nordirländska fredsprocessen fördjupades sent på kvällen när Irländska republikanska armén, IRA, drog tillbaka erbjudandet om att skrota alla sina vapen.

Uttalandet från IRA kom efter att Irlands och Storbritanniens regeringar återigen beskyllt IRA för att ha legat bakom det jättelika bankrånet i Nordirland före jul.

I en lång och arg kommuniké sade IRA det drar tillbaka alla sina förhandlingserbjudanden och lade skulden för det på de brittiska och irländska regeringarna.

Både regeringarna och Nordirlands och Irlands polischefer beskyller IRA för det största bankrånet i Storbritanniens historia.

350 miljoner kronor blev bytet vid rånet i Belfast i december, och premiärminister Tony Blair och hans irländske kollega Bertie Ahern sade häromdagen att det är IRA som är hindret i vägen för en slutlig politisk uppgörelse i Nordirland.

Den irländske premiärministern har dessutom sagt att IRA låg bakom tre andra stora rån i Nordirland förra året, rån som ägde rum samtidigt som IRAs politiska gren Sinn Fein förhandlade med de brittiska och irländska regeringarna och som Sinn Feins ledning måste ha vetat om.

Under onsdagskvällen reagerade IRA med vrede och tillbakadragna erbjudanden om avväpning.

De hotade inte med att återgå till väpnad kamp, och ingen tror att den nordirländska vapenvilan är i fara. Men förtroendekrisen är total.

Ingen annan än IRAs egna anhängare tror på deras förnekanden om bankrånet, och en talesman för Tony Blair sade under kvällen att oavsett vad IRA säger så kvarstår faktum, de utförde rånet.

                                             Agneta Ramberg, London