Israel och Palestinakonfliken kan lösas

Den amerikanske presidenten George Bush sa vid sitt tal till nationen natten till torsdagen att en lösning av konflikten mellan isrealer och palestinier nu står högt på Vita husets prioriteringslista.

– Målet är två demokratiska stater, Israel och Palestina, som lever sida vid sida i fred är inom räckhåll. Amerika kommer att hjälpa dem att uppnå det målet, sa president George Bush, som också lovade två miljarder kronor i nytt bistånd till palestinska reformer.

Redan på torsdagen åker Condoleezza Rice på sin första tjänsteresa som amerikansk utrikesminister till Israel och Västbanken för att träffa Israels premiärminister Ariel Sharon och den palestinske presidenten Mahmud Abbas.

Gör världen säkrare
President Bush återkom i sitt State of the Union-tal natten till torsdagen att USA blir säkrare när världen befrias från tyranni.

– Vi har fått våra politiska uppdrag av de människor vi tjänar. Ikväll delar vi det privilegiet med nyvalda ledare i Afghanistan, i de palestinska territorierna och i ett nytt och suveränt Irak, sa president George Bush.

Många senatorer, kongressledamötern och gäster hade doppat sitt högra pekfinger i blått bläck, precis som väljarna i Irak i söndags.

Ingen tidtabell för Irak
Presidenten aviserade den nya inriktningen att USA nu främst ska satsa på utbildning av irakisk militär och polis, men ville inte ge någon tidtabell för ett amerikanskt tillbakadragande.

– Vi kommer inte sätta upp en artificiell tidtabell för att lämna Irak. Det skulle kunna få terroristerna att tro att de kan vänta ut oss. Vi är Irak för att uppnå ett resultat, ett land som är demokratsikt, där alla folkgrupper finns representerade, som lever i fred med sina grannar och som kan försvara sig själv. När det är uppnått kommer våra män och kvinnor att återvända hem med den ära de förtjänat, sa George Bush.

I sitt tal varnade president Bush Syrien för stöd till terrorister och Iran för att utveckla kärnvapen.

Reformera pensionerna
Inrikespolitiskt lovade Bush att reformera pensionssystemet, fortsatta skattesänkningar för att stimulera ekonomin, grundlagsskydd för att äktenskap ska reserveras för en man och en kvinna och en ny stor satsning under ledning av presidenthustrun Laura Bush för att hindra tonårspojkar att blir kriminella.

Thomas Nordegren, Washington
thomas.nordegren@sr.se