Storägare granskar Skandiauppgörelse

Två dagar efter att den överraskande nyheten att Skandias förre ordförande Lars Ramqvist gjort upp i godo med bolaget, träffas storägarna och den nya styrelsens ledning för att granska uppgörelsen.

Det är fem av Skandias största svenska och utländska ägare som träffas i dag. Mötet var bokat sen tidigare men får rykande aktualitet efter förlikningen med Lars Ramqvist i måndags.

Skandias storägare har inte bestämt sig för om de ska säga ja eller nej till uppgörelsen. Det framgår efter samtal som Ekot haft med de stora ägarna.

-Vi vet för lite, hur styrelsen resonerat, om en skadeståndsprocess skulle ta flera år om det i så fall skulle skada bolaget mer än att Ramqvist kommer mycket billigt undan.

Så låter kommentarerna dagen efter det att uppgörelsen blev känd på tisdagen.

Aktiespararna däremot reagerade omedelbart med ilska och förvåning. Skadan är större än förlikningen sa Lars Millberg i Ekot. Vi kommer att säga nej.

Avtalet mellan nuvarande styrelsen och Ramqvist ska godkännas eller underskännas vid bolagsstämman i april.

Skandias styrelse var beredd att stämma Lars Ramqvist för hans ansvar för dom skyhöga bonusutbetalningarna till chefer i bolaget för några år sen, men gjorde alltså istället upp i godo. Lars Ramqvist betalar ett par miljoner, det motsvarar vad han fick i styrelsearvode och slipper därmed stämmas på betydligt högre belopp. Bonusarna blev över en halv miljard dyrare än beräknat.

Reporter Brita-Lena Ekström