Den tidigare socialdemokratiske justitieministern Thomas Bodström anser bland annat att Omar Mustafa-affären har skötts fel. Foto: Jens L´Estrade/Scanpix.

Bodström: S är odemokratiskt

"Bara en kandidat - trots att många är för och mot Palm"
1:38 min

Den tidigare socialdemokratiska justitieministern Thomas Bodström går till hård attack mot sitt parti i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

– Min kritik är att man fortfarande använder sig av att det är slutet och odemokratiskt så fort en fråga ska avgöras och en person ska väljas. När Veronica Palm i dag ska väljas finns det bara en enda kandidat, trots att det finns många som är för och många som är mot Veronica Palm, säger Thomas Bodström.

I dag samlas Socialdemokraterna i Stockholm för att hålla årsmöte.

Arbetarekommunens ordförande Veronica Palm är ifrågasatt efter de senaste veckornas turer kring Omar Mustafa. Först nominerade hon Omar Mustafa för val till partistyrelsen, för att en knapp vecka senare meddela att han var petad.

Thomas Bodström skriver i dag i en debattartikel i Svenska Dagbladet att traditionen att vid val bara ha ett enda namn också lett fram till skandalen med Omar Mustafa.

– Hade man fört fram Omar Mustafa på ett tidigt stadium och öppet – och han själv hade fått prata och berätta – då hade den debatten varit ganska spännande att se. Är det förenligt med hans tidigare uppdrag att sitta i den socialdemokratiska partistyrelsen i stället för den enorma frustration och den skada som det här har inneburit, säger Thomas Bodström.

Han vill nu se en förändring av socialdemokratin för att partiet ska bli mer modernt.

– Ta till sig den kritik, den självkritik som man hade efter valet av Håkan Juholt, där man just påpekar på de här bristerna och där man menar allvar att man vill vara ett modernt och öppet demokratiskt parti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".