Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
För att hindra attacker mot fartyg har rederier börjat anlita privata vakter. Arikvfoto: Sayyid Azim/Scanpix.

Flytande vapendepåer orosmoment i Adenviken

"Fara att de kommer in i landet"
1:59 min

De flytande baserna på internationellt vatten, som privata säkerhetsföretag använder för att skydda rederier från pirater, skapar en oro för att vapnen ska hamna i fel händer.

Allt fler rederier använder sig av beväpnade vakter för att skydda fartygen från pirater i Adenviken, som skiljer Afrika från den arabiska halvön. Vapnen och vakterna plockas upp från så kallade flytande baser på internationellt vatten.

Men det finns en oro i regionen att vapnen kan falla i fel händer.

– Faran är att vapnen kan komma in i landet och orsaka instabilitet här, säger Theodor Karazic, analytiker på det säkerhetspolitiska institutet Inegma i Dubai i Förenade arabemiraten.

Få av länderna kring Adenviken tillåter att vapen lagras på land så för att kringgå de reglerna finns nu ett 20-tal flytande vapenbaser på internationellt vatten i röda havet och utanför kusten till Förenade arabemiraten.

Svensken Tomas, som inte vill uppge sitt efternamn, driver två av de största baserna

– De servar mitt företag och ett 60-tal andra säkerhetsföretag. Det finns över 250 säkerhetsföretag i dag, säger han.

En av baserna ligger utanför emiratet Fujairah i Förenade arabemiraten, men det blir allt svårare för Tomas och de andra företagens säkerhetsvakter att komma ut till plattformen. Förenade Arabemiraten vill inte längre att släppa in hans vakter i hamnen på väg till och från basen. 

Även FN har i en rapport pekat på riskerna med att förvara tusentals vapen ombord på fartyg nära ett så instabilt område som Adenviken.

Tomas företag liksom de flesta andra säkerhetsföretag i branschen är registrerat i Storbritannien. Enligt äger Juristen Stephen Askins i London, en av världens främsta experter på maritim rätt, är de flytande vapenbaserna olagliga i Storbritannien, men myndigheterna har än så länge valt att inte agera.

– Det är definitivt inte lagligt. Att inga åtal sker och att myndigheter tittar åt andra hållet är en annan femma, säger han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".