Finansskatt i Vänsterpartiets skuggbudget

Vänsterpartiet vill som Socialdemokraterna införa en ungdomsgaranti så att arbetslösa ungdomar ska garanteras jobb eller utbildning inom 90 dagar. Kostnaden tas från en ny finansiell transaktionsskatt.

– Ja, finansiell spekulation har ställt till mycket oreda och väldigt stor tragik i många, många länder och det tycker vi att vi behöver komma till rätta med. Så vi har lagt en skatt på finansiell spekulation och finansierar då en ungdomsgaranti. En ung arbetslös ska få ett jobb eller en utbildning efter 90 dagar, säger Vänsterpartiets ekonomiska talesperson Ulla Andersson.

Vänsterpartiet räknar med att den nya skatten på finansiella transaktioner ska finansiera 57 000 nya jobb- och utbildningsplatser nästa år.

EU diskuterar nu en sådan här så kallad Tobinskatt, med målet att införa den år 2014. Men många frågor återstår att lösa, bland annat hur en sådan skatt skulle påverka länder som står utanför eurosamarbetet.

Men Vänsterpartiet räknar med att den ger 7,5 miljard kronor om året och använder alltså pengarna till att finansiera sin ungdomsgaranti.

Socialdemokraterna föreslår en liknande ungdomsgaranti för ungdomar, men har inte redogjort för hur den ska finansieras.

I Vänsterpartiets ekonomiska vårmotion räknar partiet också med att deras satsningar på äldreomsorg, barnomsorg och delad föräldraförsäkring skulle leda till att fler kvinnor än i dag arbetar heltid.

Enligt Vänsterpartiet skulle sysselsättningen bland kvinnor öka med 250 000 heltidstjänster om kvinnor arbetade i samma utsträckning som män. Något som skulle ge ytterligare 15 miljarder till statskassan, enligt Ulla Andersson.

– Och det är intäkter vi menar behövs, men framförallt är det en demokrati och rättvisefråga, säger hon.

Vänsterpartiet vill fortfarande ta bort nedsättningen av arbetsgivaravgiften för unga. Att Miljöpartiet nu vill ha den kvar ändrar ingenting.

--  Den är ineffektiv, den är dyr och ingen kan säga om den har gett några jobb. Vi använder istället de pengarna till produktiva investeringar, till fler anställda i äldreomsorgen, till fler lärare i skolan och till att bygga hyresrätter med rimlig hyra, säger Ulla Andersson.

Mari Forssblad

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista