Blankett skapar problem för Spaniensvenskar

1:22 min

Svenskar som är folkbokförda i Spanien måste deklarera sina tillgångar i utlandet senast i morgon tisdag, och gör man inte det riskerar man straffskatt och höga bötesbelopp. Tommy Wallén, rättslig expert på svenska Skatteverket, säger att de höga straffbeloppen är en ovanlig metod att ta till i europeiska länder.

– Det är mer av en amerikansk metod, man har inget kontrollsystem utan använder sig av höga bötesbelopp eller liknande för att statuera exempel. Det är inget traditionellt europeiskt förhållningssätt, säger Tommy Wallén.

Att svenskar bosatta i Spanien ska deklarera sina tillgångar i utlandet är inget nytt, men på en ny blankett ska man fylla i detaljerade uppgifter om sin förmögenhet, och det leder till problem, säger revisorn Bo Wennertorp, som har hundratals svenska kunder i Spanien.

– Problemet är inte att det ska rapporteras, men att det är så oerhört mycket upplysningar runt omkring det, det är orimliga problem. Det är en djungel att ta sig fram till blanketten och det fordras en väldig datakunskap för att kunna sända tillbaka den, säger han.

Alla som var folkbokförda i Spanien 2012 och som har tillgångar värda mer än 50 000 euro eller 430 000 kronor utanför landets gränser måste senast i morgon, tisdag, deklarera det till spanska skattemyndigheter.

Om man inte redovisar sina tillgångar riskerar man en straffskatt på mer än hälften av värdet på tillgångarna och dessutom höga bötesbelopp. Och deklarerar man fel uppgifter, till exempel om vilket år man öppnade ett visst bankkonto, riskerar man böter på 5 000 euro per fel, säger Bo Wennerstorp.

– Jag har pratat med flera svenskar som inte ens känner till det här, säger han.

Göran Rise, svensk advokat i Marbella i Spanien, säger att flera av hans klienter har lämnat Spanien efter att de nya reglerna infördes.

– Många har känt oro inför detta, och jag har haft flera klienter som har kommit till mig som tycker att de hamnat i ett samhälle i Spanien som påminner oss om när George Orwell skrev 1984. Det har gjort att flera har lämnat Spanien, man har flyttat till Sverige, Schweiz eller Luxemburg.

På svenska Skatteverket kan man inte kommentera andra länders regler.

– Det är spanska regler och vi från Skatteverkets sida kan inte ha några synpunkter på vilka regler man inför, säger Britt-Marie Hallberg Eriksson, rättslig expert på Skatteverket.

Hur ser informationsutbytet ut mellan svenska och spanska Skatteverket?

– Det finns ett handräckningsavtal inom EU som säger att man ska och kan utbyta information mellan länderna, mer kan jag inte kommentera.

Revisorn Bo Wennertorp är orolig för att spanska myndigheter ska mena allvar med hoten om höga straff.

– Jag hoppas att det inte blir det, för det är sanslösa straff, och så mycket problem att fylla i den, vi som yrkesmässigt upprättar sitter i tvivelsmål om ”ska den här informationen upp eller inte”, säger Bo Wennertorp.

Julia Milder Claes Aronsson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista