Nya rön om bot mot diabetes

Forskare i Lund tror sig vara ett steg närmare svaret på gåtan varför diabetespatienter snabbt tillfrisknar från sin sjukdom efter fetmaoperationer.

Forskarnas upptäckter kan i slutänden leda till nya behandlingsmetoder mot diabetes.

-Vi har visat att operationen oberoende av sidoeffekter som viktminskning och minskat födointag har positiva effekter för en diabetiker, säger Nils Wierup, docent vid Lunds universitet.

Studien, gjord på endast fyra patienter, är unik. Med hjälp av särskild teknik har forskarna simulerat situationen hos patienten före operationen och jämfört med den efter.

-Det är samma patient och samma måltid, det enda som skiljer är om födointaget sker som vanligt eller på det sätt som sker efter en sådan här operation, säger han.

När födan har getts på det sätt som sker efter en magsäcksoperation så har insulinet hos patienterna ökat, visar studien som presenteras i tidskriften Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

Även hormonerna som påverkar insulinet har ökat, vilket är avgörande för diabetiker. Varför insulinet ökar är fortfarande oklart, men Mikael Ekelund, överläkare vid Skånes universitetssjukhus, tror att resultatet kan leda till nya behandlingar.

-Jag tror vi har kommit en bit på vägen för att hitta piller eller substanser som kan hjälpa mot övervikt och diabetes, säger han.

Moa Lundgren/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista