Vapenvila beordrad i Tjetjenien

Den tjetjenske rebelledaren Maschadov har beordrat vapenvila i februari meddelar rebellernas hemsida på nätet. Vapenvilan ska gälla såväl i Tjetjenien som i övriga Ryssland.

Det är Kavkaz center, de tjetjenska separatisternas hemsida på nätet, som säger att rebelledaren Aslan Maschadov utlyst en vapenvila under februari.

En vapenvila som innebär att inga rebeller ska attackera vare sig rysk militär i delrepubliken Tjetjenien eller utföra terrordåd i övriga Ryssland.

Har kämpat mot ryska trupper
Maschadov är före detta folkvald president i Tjetjenien men har i både det första och det nu pågående andra Tjetjenienkriget kämpat mot ryska trupper.

Han är en sekulär gerillaledare, som flera gånger tagit avstånd från den andre kände mer extreme gerillaledaren Shamil Basajev. Basajev har tagit på sig skulden för flera blodiga terrordåd, som ockupationen av Dubrovkateatern och senast attacken mot skolan i Beslan i Nordossetien.

Anmärkningsvärt nog sägs nu också den radikale Basajev vara beredd att hörsamma vapenvilan.

Basajev anses dock bara kontrollera tio procent av rebellerna och Maschadov något fler.

Miliser agerar okontrollerat
En rad miliser med rötter både i rysk militär och tjetjensk polis agerar okontrollerat i delrepubliken. De ligger bakom dagliga försvinnanden och mord på civila, övergrepp som fortsätter utan att myndigheterna ingriper.

Vapenvilan kan hänga samman med att åtta av Maschadovs släktingar förts bort. Enligt människorättsorganisationer är det vice premiärministern Ramzan Kadyrovs privata milis som kidnappat dem. 

Kadyrov och hans milis är fruktad i Tjetjenien, enligt människorättsgrupper lika skyldig till övergrepp som rebellerna och rysk militär.

Kidnappningen av Maschadovs släktingar skulle vara ett sätt att tvinga Maschadov att ge upp.

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se