Jordanien tjänar på Irakkrig

Jordaniens ekonomi upplever ett kraftigt uppsving, mycket på grund av situationen i grannlandet Irak. En stor del av återuppbyggnaden av Irak sköts från betydligt lugnare Jordanien.

Irakier kommer också till Jordanien för att köpa upp allt från fastigheter till bilar. En hetsig prisdiskussion pågår hos en bilhandlare utanför frihandelszonen i Amman, Jordanien. Den irakiske kunden, Mustafa, vill betala 1800 dollar för en begagnad minibuss, men bilhandlaren Ahmad vill ha 1.950.

Hit till frihandelszonen utanför jordanska huvudstaden Amman kommer varje dag mängder av irakier på jakt efter bilar, bilar som de här kan köpa skattefritt.

Mustafa berättar att han hittat bilen han vill ha, en några år gammal minibuss av märket Kia. Jag försöker få ägaren att gå ner i pris, men hittills vägrar han. Jag vill köpa den och köra tillbaka till i morgon, säger Mustafa, som flera gånger tidigare köpt bilar här och sålt med vinst i Irak.

Han vet att han tar en enorm risk genom att köra bilen från jordanska gränsen och till Bagdad. Vi brukar köra i konvoj från Jordanien, men även om vi kör 20 förare tillsammans riskerar vi att bli rånade och skjutna. Det finns ingen armé, ingen polis, det är mycket mycket farligt, säger han.

Bilhandlaren Ahmad som driver firman Sara är glad över alla irakiska kunder som strömmar hit - hela trakten har fått ett uppsving tack vare handeln, den började på allvar när Saddam-erans importrestriktinoer försvann.

Men nu har Ahmad ett problem, han har ett stort lager av begagnade koreanska och japanska bilar - och nyligen bestämde Iraks interimsregering plötsligt att bara bilar från och med årsmodell 2000 får importeras.

Jag måste nu snabbt försöka bli av med alla äldre bilar, jag struntar i om jag går med förlust bara jag blir av med med dem, säger Ahmad och blickar ut över sin bilpark.


Nils Horner Amman