Georgiens premiärminister hittad död

Uppdaterad 16:58
Georgiens premiärminister Zurab Zjvania har hittats död i en lägenhet i huvudstaden Tbilisi, troligen gasförgiftad. Dödsfallet kommer mycket olyckligt för den georgiske presidenten.

Dödsfallet kommer mycket olyckligt för den georgiske presidenten Micheil Saakasjvili.

– En stor förlust för vårt land och särskilt för mig, han var en sann patriot och en nära vän, förklarade en rödögd president vid regeringsmötet på torsdagen.

41-årige Zurab Zvania hittades imorse i en väns lägenhet, han satt död i sin fåtölj med ett spel framför sig på bordet. Misstanken är att gasvärmeaggregatet läckt. Läckande gasvärmare har redan dödat två människor i Tbilisi i vinter.

Politisk strateg
Zvania var hjärnan bakom rosornas revolution och en stabiliserande faktor i politiken. Han var strategen bakom den mer hetlevrade Saakasjvili. Han tonade ner när Saakhasvilis retorik gick för långt.

Utan Zvania finns risk för att konflikten mellan Georgien och de två utbrytarrepublikerna Abchazien och Sydossetien förvärras. Saakasjvili har lovat införliva båda i Georgien, men på senare tid lovat någon form av självstyre. En bilbomb nyligen i georgiska Gori nära Sydossetiska gränsen stoppade dock de försonligare tongångarna.

Ryska agenter anklagas
Saakhasvili hade behövt Zvania för att hålla ihop Georgien och i förhållandet till Ryssland.

Redan anklagar georgier ryska agenter för att ha mördat Zvania, något som ryske extremistpolitikern Zjirinovskij håller med om och varnar Saakasjvili för att han står på tur.

Hittills har inga bevis hittats för att det handlar om annat än en olycka - en olycka som får negativa konsekvenser för georgisk politik.

Georgiens regering leds nu av president Micheil Saakasjvili. Det är oklart om maktövertagandet är tillfälligt eller permanent. 

Maria Persson Löfgren, Moskva
maria.persson_lofgren@sr.se