Dataspelsklubbar växer rekordsnabbt

Antalet medlemmar i klubbar som engagerar dataspelare och rollspelare har mångdubblats de senaste åren. Idag är den organisation som ansluter dataspelarna mycket större än alla de politiska ungdomsförbunden tillsammans.

Ronnie Karlsson visar runt i ett gult hus i Bålsta utanför Enköping. Här råder ett ordnat kaos med tomma coca cola-burkar staplade på datorbord.

Vi går en trappa ner förbi några madrasser. Nu är huset tomt men spelhelger råder här febril aktivitet med dataspel ihopkopplade med varandra.

Fler medlemmar kommer till
Ronnie Karlsson är kassör i spelföreningen Fortuna. Medlemmarna är framförallt i 20-årsåldern men här finns även äldre. De spelar både dataspel och rollspel.

Antalet medlemmar är idag 44 stycken och det är en fördubbling på de senaste fyra åren, berättar Ronnie Karlsson.

– Det kom en rejäl boost i och med att datorer blev mycket vanligare och vi tog upp aktiviteten i vår förening, säger han.

Ökar nationellt också
Samma utveckling gäller för hela paraplyorganisationen för dataspelare och rollspelare Sverok som hade 20 000 medlemmar för fyra år sedan.

I år är antalet medlemmar i Sverok ungefär 80 000, en prognos inför nästa år pekar på 100 000 medlemmar, en femdubbling på bara ett par år alltså.

Det ska jämföras med de politiska ungdomsförbunden som tillsammans får ihop knappt 60 000.

Får stöd från kommunen
En orsak till att så många dataspelare engagerar sig är stödet. Fortuna får till exempel använda det gula huset gratis av kommunen och får ytterligare drygt 5 000 kronor från kommunen och Sverok.

Pengar som kan användas till nya spel och böcker. Men det finns andra orsaker än pengar som gör att folk blir medlemmar i föreningar, säger Ronnie Karlsson.

– Det skulle inte alls förvåna mig om det fanns de som bara blev medlemmar för pengarna men samtidigt är det ett bra sätt att få kontakt med Sverok och andra spelare, säger han.

Edvard Unsgaard
edvard.unsgaard@sr.se